Produkty które mamy niemal zawsze w domu to jajka a z nich możemy przyrządzić smaczny deser.

 

 

 

 

 

 

Składniki:

2 łyżki żelatyny, 4 jajka, galaretka owocowa (ja dałam brzoskwiniową), 1 łyżka kakao,

8 łyżek cukru, szczypta soli.

 

 

 

 

 

 

 

Wykonanie:

Obowiązkowo musimy zacząć od sparzenia skorupek jaj czyli włożyć jajka na 10 sekund do wrzątku aby mieć pewność, że nie zagraża nam salmonella czy inne niebezpieczne bakterie. Należy też pamiętać o dokładnym umyciu rąk  zanim zabierzemy się za przygotowywanie deseru z jaj.(Jemy je na surowo)

Po tym zabiegu wkładamy je do lodówki.

Kolejność warstw zależy od Was ja zaczęłam od galaretki.

  • Zabieramy się za przygotowanie galaretki zgodnie ze przepisem na opakowaniu.
  • Wlewamy do miski (równie dobrze a nawet wygodniej jest zrobić żelatynowiec w tortownicy).
  • Odstawiamy aby stężała.
  • Odmierzyć pół szklanki wody wlać ją do rondelka i wsypać 2 pełne łyżki żelatyny.
  • Odstawić na chwilę by żelatyna napęczniała.
  • Wtedy ją zagrzać aby się rozpuściła.
  • Podzielić na dwie porcje.
  • Żółtka oddzielić od białek.
  • Do żółtek wsypać cukier (jeśli ktoś lubi bardziej słodkie desery można cukru dosypać) i ubić na biały puch.
  • Powoli wlać jedną porcję żelatyny.
  • Całość wylać na galaretkę.
  • Odstawić do stężenia.
  • Kiedy zastygnie druga warstwa ubić białka z szczyptą soli na sztywną pianę dosypując powoli cukier.
  • Do ubitej piany wsypać kakao i dolać żelatynę (jeśli żelatyna stężeje podgrzać by się rozpuściła)
  • Jeszcze chwilę ubijać by się dokładnie wszystkie składniki połączyły i wylać na zastygniętą masę żółtkową.

 

 

 

 

 

 

 

  • Odstawić do stężenia.
  • Miskę włożyć na chwilę do gorącej wody aby odkleić boki i spód od ścianek miski.
  • Na wierzchu miski położyć talerz i przewrócić do góry dnem.
  • Galaretka znajdzie się na wierzchu.

 

 

 

 

 

 

 

To bardzo prosta wersja tego deseru lecz warstw może być więcej np: ubity jogurt, sok owocowy, mleko czy śmietana, serek (oczywiście wszystko z żelatyną) Można dodać sezonowe owoce, czy podać z bitą śmietaną.

Mimo takiej skromnej wersji deser jest bardzo smaczny i ładnie się prezentuje.