Gotowany sernik jest dla tych którzy nie mają piekarnika lub nie lubią zajmować się wypiekami. Niczym nie ustępuje pieczonym sernikom . Jest równie smaczny.

Składniki na sernik:
  • 1 kg sera (użyłam homogenizowanego w pojemniku “na sernik”)
  • 4 duże jajka (użyłam L)
  • 200 g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe (takie na pół litra mleka – bez cukru, mogą być budynie śmietankowe)
  • ok.150 -200 ml mleka (aby wymieszać budynie)
  • około 400 g. biszkoptów lub  herbatników
Polewa:
  • 100 g gorzkiej, deserowej lub mlecznej  czekolady
  • 1 czubata łyżka masła

Wykonanie sernika: 

  1. W dużym garnku rozpuścić masło, dodać cukier i zamieszać.
  2. Kiedy składniki będą płynne dodać twaróg i wbić jajka.
  3. Energicznie wymieszać i zagotować na małym ogniu. (Często mieszać by się nie przypaliła masa serowa).
  4. Budynie rozmieszać w mleku i wlać do gorącego sernika.
  5. Energicznie wymieszać i gotować aż masa zgęstnieje.(Ma mieć konsystencję gotowego budyniu).
  6. Dno foremki wyłożyć warstwą biszkoptów.
  7.  Na nie wylać gorącą masę serową.
  8. Na wierzchu ułożyć ponownie biszkopty.
  9. Odstawić do wystudzenia.

Polewa:

  • W rondelku rozpuścić łyżkę masła z połamaną tabliczką czekolady.
  • Podgrzewać w kąpieli wodnej tak długo aż rozpuści się czekolada.(Mój sernik nie zdążył stężeć a już zaczęliśmy go jeść.  Zapewniam, że smakował wybornie).