Gotowany sernik jest dla tych którzy nie mają piekarnika lub nie lubią zajmować się wypiekami. Niczym nie ustępuje pieczonym sernikom . Jest równie smaczny.
- 1 kg sera (użyłam homogenizowanego w pojemniku “na sernik”)
- 4 duże jajka (użyłam L)
- 200 g masła
- 2/3 szklanki cukru
- 2 budynie waniliowe (takie na pół litra mleka – bez cukru, mogą być budynie śmietankowe)
- ok.150 -200 ml mleka (aby wymieszać budynie)
- około 400 g. biszkoptów lub herbatników
Polewa:
- 100 g gorzkiej, deserowej lub mlecznej czekolady
- 1 czubata łyżka masła
Wykonanie sernika:
- W dużym garnku rozpuścić masło, dodać cukier i zamieszać.
- Kiedy składniki będą płynne dodać twaróg i wbić jajka.
- Energicznie wymieszać i zagotować na małym ogniu. (Często mieszać by się nie przypaliła masa serowa).
- Budynie rozmieszać w mleku i wlać do gorącego sernika.
- Energicznie wymieszać i gotować aż masa zgęstnieje.(Ma mieć konsystencję gotowego budyniu).
- Dno foremki wyłożyć warstwą biszkoptów.
- Na nie wylać gorącą masę serową.
- Na wierzchu ułożyć ponownie biszkopty.
- Odstawić do wystudzenia.
sernik w każdej postaci jest przepyszny! z chęcią wypróbuję