Moja propozycja to kotlety z chleba z kapustą.
Składniki:
- 6-7 dużych kromek czerstwego chleba
- 1 cebula
- 50 g. żółtego sera
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 cebula
- 200 g. ugotowanej kapusty białej bardzo drobno zsiekanej
- natka pietruszki
Przyprawy:
- ocet jabłkowy
- pieprz
- cukier
- sól
- koperek
- majeranek
- lubczyk
- bazylia
Drobniutko poszatkowaną kapustę ugotować. Odcedzić. Pokroić w kostkę cebulę i dołożyć do kapusty.Posolić, dodać pieprzu, odrobinę octu jabłkowego, cukru.Wymieszać.Odparować na ogniu. Wyłożyć do miski. Wystudzić.
Czerstwy chleb namoczyć. Dobrze odcisnąć. Włożyć do wystudzonej kapusty.
Wbić jajka.
Pokroić ser w kostkę lub zetrzeć na tarce.
Posiekać natkę pietruszki oraz ser połączyć z pozostałymi składnikami.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy według własnego smaku.
Wszystko dobrze razem wyrobić i formować średniej wielkości kotleciki.
Smażyć na oleju lub smalcu.
Można położyć na każdym kotleciku po plasterku sera lub posypać tartym parmezanem.
Uwaga!
W mojej kuchni króluje lubczyk ponieważ poprawia pracę nerek, działa moczopędnie, wiatropędnie, rozkurczowo i wykrztuśnie lecz ostrożnie powinny stosować go osoby, które dużo przebywają na słońcu (pod wpływem jego promieni może powodować powstanie plam na skórze), kobiety obficie miesiączkujące oraz ciężarne (lubczyk uchodzi za zioło o działaniu poronnym).
No to mam pomysł na dziesiejszy obiad :D. Świetne, dzięki!
http://bez-kasy.blog.pl/