Prosty sposób na lekkie, smaczne śniadanie to podpieczony w jajku chleb na patelni. Ja wykorzystałam kilkudniowy, wieloziarnisty chleb tostowy. Oczywiście można wykorzystać każdy inny czerstwy chleb czy bułki. Piekłam go na oleju kokosowym.
Na olej kokosowy ma silne działanie antybakteryjne, a także grzybobójcze. Dzięki temu olej kokosowy skutecznie hamuje rozwój szkodliwych bakterii, które są przyczyną próchnicy i infekcji jamy ustnej. Pomocny w walce z grzybicą stóp. Zwalcza grzyby z rodziny Candida. Myślę, że warto zainwestować w kupno oleju kokosowego. Jest dosyć drogi ale wydajny.

A oto jeden ze sposobów na wykorzystanie czerstwego chleba.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 4 kromki czerstwego tostowego chleba
  • 1/2 łyżeczki oleju kokosowego

Przyprawy: sól, pieprz, dowolne zioła np: oregano, bazylia, lubczyk czy zioła prowansalskie.

Wykonanie:DSC_4037

  1. Na talerz wybić jajko. Dodać odrobinę soli, pieprzu i dowolnych ziół lecz nie są konieczne. Roztrzepać widelcem.
  2. Każdą kromkę zamoczyć w roztrzepanym jajku z dwóch stron i kłaść na rozgrzany olej.
  3. Smażyć do zrumienienia z jednej a następnie z drugiej strony.

Jeść gorące bezpośrednio po upieczeniu.DSC_4036

Uwaga: Można na każdej kromce położyć kawałek wędliny, sera, plaster pomidora itd.

Ciekawostki: 

Jak wiecie olej kokosowy jest najlepszym środkiem  na odchudzanie. Pozwala bowiem pozbyć się nadwagi i otyłości (zwłaszcza tej brzusznej), gdyż nie odkłada się w postaci zbędnego tłuszczu, lecz jest wykorzystywany do produkcji energii i spalania kalorii.