Kiedy mięso było na kartki każda gospodyni kombinowała jak mogła by z niewielkiej ilości mięsa zrobić obiad dla całej rodziny. Przykładem mogą być kotlety mielone z kapustą. Na śląsku powiedzielibyśmy, że to “pocyganione karminadle kiere som dobre na łobiod, na wieczerza a i na śniodani tyż.”

Składniki: na 4 porcjeDSC_0239

  • 250 g. mięsa mielonego.
  • 400 g. kapusty włoskiej lub białej
  • 1 cebula
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • ok. 5 łyżek bułki tartej
  • olej do smażenia

Przyprawy: majeranek, lubczyk, pieprz czarny, suszona zielona pietruszka

Wykonanie:

Poszatkować kapustę. Ugotować. Odcedzić. Wystudzić. Zmielić maszynką do mięsa i wyłożyć do miski.

Cebule obrać, drobno pokroić i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać do kapusty.

Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami.

Dołożyć mięso mielone.

Wbić jajka.

Wsypać bułkę tartą (można troszkę więcej) aby kotleciki miały zwartą konsystencję.

Dokładnie wyrobić masę i doprawić do smaku przyprawami.

Formować kotleciki i piec na rozgrzanym oleju lub smalcu.DSC_0224

Uwaga: 

                                                                                                            przepis bierze udział w konkursie Kuchnia w klimacie PRL http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/06/konkurs-kulinarny-kuchnia-w-klimacie.html