Czasami brakuje nam pomysłu co zaserwować na deser. Może kandyzowane pomarańcze w czekoladzie? Mogą posłużyć też do dekoracji tortów czy deserów, lecz same w sobie są smaczne i wykwintne. Pasują na każdą okazję.
- 2-3 pomarańcze ( średniej wielkości)
- 2 szkl. wody
- 1 szkl. cukru kryształu
- 200 g czekolady (deserowej, mlecznej lub gorzkiej)
- wiórki kokosowe do posypania ok 50 gram
Pomarańcze wyszorować pod bieżącą ciepłą wodą. Sparzyć. Pokroić w plastry ok 0,5 cm. W dość dużym garnku ugotować wodę z cukrem do chwili aż się cukier rozpuści.
Wkładamy do garnka pomarańcze i gotujemy na małym ogniu co najmniej godzinę w razie potrzeby dłużej.
Woda powinna zmienić się w gęsty syrop a skórka pomarańczy powinna stać się szklista.
Gotowe pomarańcze wyciągamy z syropu. Nakłuć je na patyczki do szaszłyków i powiesić nad głębokim garnkiem na 24 h. aby dobrze się odsączyły z nadmiaru syropu.
Następnego dnia połamać czekoladę w misce i rozpuścić nad parą. Każdy plasterek zanurzamy w czekoladzie.
Posypać wiórkami kokosowymi (lecz nie jest to konieczne).
Włożyć do lodówki by czekolada zastygła.
Brak komentarzy