Czasami brakuje nam pomysłu co zaserwować na deser. Może kandyzowane pomarańcze w czekoladzie? Mogą posłużyć też do dekoracji tortów czy deserów, lecz same w sobie są smaczne i wykwintne.  Pasują na każdą okazję.

 

Składniki:DSC_0044

  • 2-3 pomarańcze ( średniej wielkości)
  • 2 szkl. wody
  • 1 szkl. cukru kryształu
  • 200 g czekolady (deserowej, mlecznej lub gorzkiej)
  • wiórki kokosowe do posypania ok 50 gram

Wykonanie:

Pomarańcze wyszorować pod bieżącą ciepłą wodą. Sparzyć. Pokroić w plastry ok 0,5 cm. W dość dużym garnku ugotować wodę z cukrem do chwili aż się cukier rozpuści.

Wkładamy do garnka pomarańcze i gotujemy na małym ogniu co najmniej godzinę  w razie potrzeby dłużej.

Woda powinna zmienić się w gęsty syrop a skórka pomarańczy powinna stać się szklista.

Gotowe pomarańcze wyciągamy z syropu. Nakłuć je na patyczki do szaszłyków i powiesić nad głębokim garnkiem na 24 h. aby dobrze się odsączyły z nadmiaru syropu.

Następnego dnia połamać czekoladę w misce i rozpuścić nad parą. Każdy plasterek zanurzamy w czekoladzie.

Posypać wiórkami kokosowymi (lecz nie jest to konieczne).

Włożyć do lodówki by czekolada zastygła.