Co możemy zrobić ze skórkami pomarańczy które zazwyczaj wyrzucamy?
Proponuję zrobić cykatę, którą możemy wykorzystać na różne sposoby. Dodać do serników, ciast czy deserów. Wszystko zależy od naszej kreatywności.
Składniki:
- skórki z 3 pomarańczy
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1/2 szklanki wody
- kilka kropel olejku pomarańczowego
Wykonanie:
Pomarańcze sparzyć i wyszorować szczoteczką.
Obrać ze skórki i wykroić biały miąższ spod pomarańczowej skórki (jest gorzka). Wrzucić do rondla i krótko gotować. Odcedzić. Pokroić w drobną kostkę.
Wlać do rondla wodę i wsypać cukier. Dodać kilka kropel olejku pomarańczowego.
Zagotować.
Do gotującego się syropu wsypać skórki i gotować przez ok. 15 minut na małym ogniu aby zredukować nadmiar wody.
Jeszcze gorące nakładać razem z lukrem w mały słoiczek. Zakręcić. Jak
wystygnie przechowywać w lodówce.
Uwaga!
Jeśli za długo będziemy gotować skórki w cukrze po wystygnięciu lukier będzie twardy.
Brak komentarzy