Co możemy zrobić ze skórkami pomarańczy które zazwyczaj  wyrzucamy?

Proponuję zrobić cykatę, którą możemy wykorzystać na różne sposoby. Dodać do serników, ciast czy deserów. Wszystko zależy od naszej kreatywności.

Składniki:

  • skórki z 3  pomarańczy
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1/2 szklanki wody
  • kilka kropel olejku pomarańczowego

Wykonanie:

Pomarańcze sparzyć i wyszorować szczoteczką.

Obrać ze skórki i wykroić biały miąższ spod pomarańczowej skórki (jest gorzka). Wrzucić do rondla i krótko gotować. Odcedzić. Pokroić w drobną kostkę.

DSC_9723

Wlać do rondla wodę i wsypać cukier. Dodać kilka kropel olejku pomarańczowego.

Zagotować.

Do gotującego się syropu wsypać skórki i gotować przez ok. 15 minut na małym ogniu aby zredukować nadmiar wody.

Jeszcze gorące nakładać razem z lukrem w mały słoiczek. Zakręcić. Jak
DSC_9767
wystygnie przechowywać w lodówce.

 

Uwaga!

Jeśli za długo będziemy gotować skórki w cukrze po wystygnięciu lukier będzie twardy.