Nie wiem czy jedliście zupę z pora, selera i jabłka. To trzy podstawowe składniki. Zupa jest bardzo smaczna lekko kremowa. Lekko kwaskowa. Jeśli ktoś nie je mięsa może z niego zrezygnować (mam tu na myśli kurze serca) ja je  lubię dlatego wywar jest z serc i są w zupie.

Składniki:

  • 250 g.kurzych serc
  • 1 por
  • 1/2 bulwy selera
  • 1 jabłko ( o kwaskowym smaku np: szara reneta)
  • 1 serek do smarowania
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 2 jajka (1 jajko na osobę)

Przyprawy:

sól, kozieradka, ostropest plamisty,mielony kminek,majeranek, kurkuma, natka pietruszki, pieprz.

Najlepiej przygotować sobie taką mieszankę ze wszystkich ziół lecz bez soli. Użyć w równych proporcjach np: po 1 łyżce każdego z ziół i wymieszać.Wsypać do słoiczka . Zakręcić słoik i będzie jak znalazł do innych potraw.

 

Wykonanie:

  1. Ugotować z przyprawami lecz bez soli serca.
  2. Serca wyjąć z wywaru.
  3. Pokroić w plastry (wcześniej odciąć żyłki) i odłożyć na bok.
  4. Por przekroić wzdłuż i umyć pod bieżącą wodą.
  5. Pokroić .
  6. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojony por.
  7. Podsmażyć delikatnie.
  8. Na koniec dodać masło i wymieszać.
  9. Wrzucić do wywaru.
  10. Seler pociąć na małe kawałki dodać do wywaru.
  11. Gotować na małym ogniu.
  12. Jabłka obrać ze skórki.
  13. Pokroić w kostkę i dorzucić do gotującej się zupy.
  14. Kiedy warzywa będą miękkie  dorzucić serek i wszystko dokładnie zmiksować.
  15. Doprawić do smaku solą ewentualnie jeszcze przyprawami.
  16. Na końcu dodać pokrojone serca.
  • Rozbić jajka do miseczki i je roztrzepać. Lekko posolić do smaku.
  • Na rozgrzaną i wysmarowaną patelnię tłuszczem wlać jajka.
  • Jak się zetną z dołu odwrócić. (Usmażyć z dwóch stron)
  • Zdjąć z patelni.
  • Zwinąć w rulon i pokroić.
  • Można wyłożyć na talerz lub włożyć do zupy.