Nie wiem czy jedliście zupę z pora, selera i jabłka. To trzy podstawowe składniki. Zupa jest bardzo smaczna lekko kremowa. Lekko kwaskowa. Jeśli ktoś nie je mięsa może z niego zrezygnować (mam tu na myśli kurze serca) ja je lubię dlatego wywar jest z serc i są w zupie.
- 250 g.kurzych serc
- 1 por
- 1/2 bulwy selera
- 1 jabłko ( o kwaskowym smaku np: szara reneta)
- 1 serek do smarowania
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 2 jajka (1 jajko na osobę)
Przyprawy:
sól, kozieradka, ostropest plamisty,mielony kminek,majeranek, kurkuma, natka pietruszki, pieprz.
Najlepiej przygotować sobie taką mieszankę ze wszystkich ziół lecz bez soli. Użyć w równych proporcjach np: po 1 łyżce każdego z ziół i wymieszać.Wsypać do słoiczka . Zakręcić słoik i będzie jak znalazł do innych potraw.
Wykonanie:
- Ugotować z przyprawami lecz bez soli serca.
- Serca wyjąć z wywaru.
- Pokroić w plastry (wcześniej odciąć żyłki) i odłożyć na bok.
- Por przekroić wzdłuż i umyć pod bieżącą wodą.
- Pokroić .
- Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojony por.
- Podsmażyć delikatnie.
- Na koniec dodać masło i wymieszać.
- Wrzucić do wywaru.
- Seler pociąć na małe kawałki dodać do wywaru.
- Gotować na małym ogniu.
- Jabłka obrać ze skórki.
- Pokroić w kostkę i dorzucić do gotującej się zupy.
- Kiedy warzywa będą miękkie dorzucić serek i wszystko dokładnie zmiksować.
- Doprawić do smaku solą ewentualnie jeszcze przyprawami.
- Na końcu dodać pokrojone serca.
- Rozbić jajka do miseczki i je roztrzepać. Lekko posolić do smaku.
- Na rozgrzaną i wysmarowaną patelnię tłuszczem wlać jajka.
- Jak się zetną z dołu odwrócić. (Usmażyć z dwóch stron)
- Zdjąć z patelni.
- Zwinąć w rulon i pokroić.
- Można wyłożyć na talerz lub włożyć do zupy.
Wygląda bardzo apetycznie! I te jajka <3!