Nawet taki pospolite danie jakim są ziemniaki z kwaśnym mlekiem można przyrządzić i podać w niebanalny sposób. Oto moja propozycja.

Składniki:

  • ok. 1 kg ziemniaków
  • ok. 5 łyżek roztopionego smalcu lub innego tłuszczu.
  • ok. 100 g. startego na tarce żółtego sera.

Przyprawy: sól, kminek, zioła prowansalskie, 2 jagody jałowca utłuczone w moździerzu, curry lub kurkuma, pieprz czarny mielony, gałka muszkatołowa.

Wykonanie:

  • Ziemniaki obrać.
  • Umyć.
  • Zetrzeć na tarce na cienkie plastry.
  • Dodać zioła. (Według własnego smaku)
  • Polać tłuszczem (ciepłym smalcem lub olejem).
  • Dokładnie wymieszać.
  • Ułożyć na desce w stosik i wkładać do foremek na muffinki.
  • Zapiekać w piekarniku ok 40 min w temp.190 – 200 st C.
  • Pod koniec pieczenia wyjąć z piekarnika i posypać potartym serem.
  • Ponownie włożyć do piekarnika jeszcze na ok. 5 minut.
  • Upieczone wyłożyć na talerz.

Uwaga:  Z ostrymi przyprawami nie należy przesadzać.

Ja podałam ziemniaki pieczone w piekarniku z kwaśnym mlekiem.

Można zapiekać i w innych formach np: w kształcie serca jak też jeszcze gorące posypać po wierzchu potartym serem.

Jeśli ktoś chce wzbogacić potrawę nie ma przeszkód aby wraz ziołami  wmieszać ser.