Nawet taki pospolite danie jakim są ziemniaki z kwaśnym mlekiem można przyrządzić i podać w niebanalny sposób. Oto moja propozycja.
- ok. 1 kg ziemniaków
- ok. 5 łyżek roztopionego smalcu lub innego tłuszczu.
- ok. 100 g. startego na tarce żółtego sera.
Przyprawy: sól, kminek, zioła prowansalskie, 2 jagody jałowca utłuczone w moździerzu, curry lub kurkuma, pieprz czarny mielony, gałka muszkatołowa.
Wykonanie:
- Ziemniaki obrać.
- Umyć.
- Zetrzeć na tarce na cienkie plastry.
- Dodać zioła. (Według własnego smaku)
- Polać tłuszczem (ciepłym smalcem lub olejem).
- Dokładnie wymieszać.
- Ułożyć na desce w stosik i wkładać do foremek na muffinki.
- Zapiekać w piekarniku ok 40 min w temp.190 – 200 st C.
- Pod koniec pieczenia wyjąć z piekarnika i posypać potartym serem.
- Ponownie włożyć do piekarnika jeszcze na ok. 5 minut.
- Upieczone wyłożyć na talerz.
Uwaga: Z ostrymi przyprawami nie należy przesadzać.
Ja podałam ziemniaki pieczone w piekarniku z kwaśnym mlekiem.
Można zapiekać i w innych formach np: w kształcie serca jak też jeszcze gorące posypać po wierzchu potartym serem.
Jeśli ktoś chce wzbogacić potrawę nie ma przeszkód aby wraz ziołami wmieszać ser.
Wow, naprawdę wyśmienicie się prezentują te ziemniaczki 😛 Super!
Proste danie.Ziemniaki z kwaśnym mlekiem. Można podać je w odświętnej odsłonie bo smak pieczonych ziemniaków zna chyba każdy. Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za komentarz.