Moja  koleżanka była dziś na zakupach i kupiła pierś z kurczaka. Podzieliła się ze mną. Dostałam od niej jedną połowę piersi. Była duża więc postanowiłam zrobić roladkę ze szpinakiem.

Składniki: (dwie porcje)

  • 1/2 dużej piersi z kurczaka
  • 200 g. mrożonego szpinaku
  • 1/2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku

Przyprawy: pieprz czarny mielony, sól.

 

 

 

 

 

 

 

Wykonanie:

Rozmrozić szpinak.

Udusić z masłem na małym ogniu.

Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (jeden ząbek).

Wbić jajko.

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Chwilę podsmażyć.

Pierś z kurczaka rozklepać przez folię.

 

 

 

 

 

 

Lekko posolić.

Poprószyć pieprzem.

Rozsmarować przeciśnięty przez praskę czosnek (jeden ząbek).

Na wierz wyłożyć szpinak.

 

 

 

 

 

 

Zwinąć w rulon.

 

 

 

 

 

 

Spiąć wykałaczkami lub szpilkami do rolad.

Położyć na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) obsmażyć z każdej strony by ścięło się białko mięsa.

Podlać małą ilością wody i dusić na małym ogniu.

Po kilku minutach roladka jest gotowa do spożycia.

Przed podaniem proponuję pokroić ją w  w dość grube plastry i ułożyć na talerzu.

 

 

 

 

 

 

 

Uwaga: Do roladek zrobiłam sos spod pieczonej rolady który zabieliłam śmietaną.