Piersi z kurczaka, a także podroby to wartościowe źródło białka, witamin i składników mineralnych. Mięso drobiowe wysokiej jakości jest soczyste, kruche i delikatne w swojej strukturze. Filet z piersi z kurczaka należy do mięs chudych z delikatną, miękką, sprężystą i jędrną strukturą. Doskonale nadaje się na dania smażone, grillowane, pieczone, duszone i gotowane. Można z niego przygotować kotlety panierowane, kotlety z kieszonką, dusić w różnych sosach, smażyć pokrojony na mniejsze kawałki i dodawać do sałatek oraz wędzić. Doskonale komponuje się w daniach z ryżem warzywami, ziemniakami oraz makaronem.

Składniki:

  • 1/2 dużej piersi z kurczaka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • keczup ostry (ok. 1 łyżki)

Przyprawy: majeranek, lubczyk, oregano, tymianek, rozmaryn, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku.

Wykonanie:dsc_6424

 

 

 

 

 

 

  1. Pierś z kurczaka umyć.
  2. Osuszyć papierowym ręcznikiem.
  3. Natrzeć ziołami, solą i roztartym ząbkiem czosnku.
  4. Odstawić na ok. 1 godzinę by przyprawy połączyły się z mięsem.
  5. Po tym czasie mięso poprószyć mąką.
  6. Do talerza rozbić jajka dodać mąkę, nieco soli, keczupu i dokładnie roztrzepać widelcem lub mikserem.
  7. Mięso z dwóch stron zanurzyć w przygotowanej mieszance.
  8. Smażyć na  średnim ogniu z dwóch stron. (Jeśli zostanie jajecznej mieszaniny wylać na mięso)
  9. Pod koniec smażenia przykryć pokrywką i dusić jeszcze chwilę by mięć pewność, że mięso w środku się upiekło.
  10. Przed podaniem ukośnie pokroić w plastry.dsc_6428

 

 

 

 

 

 

Uwaga: Ja podałam je z ziemniakami i surówką z marchwi i selera.

dsc_6430

 

 

 

 

 

 

 

Koszt całego obiadu na  m-c listopad 2016 r. wyniósł mnie mniej niż 10 zł dla dwóch osób.