Piersi z kurczaka, a także podroby to wartościowe źródło białka, witamin i składników mineralnych. Mięso drobiowe wysokiej jakości jest soczyste, kruche i delikatne w swojej strukturze. Filet z piersi z kurczaka należy do mięs chudych z delikatną, miękką, sprężystą i jędrną strukturą. Doskonale nadaje się na dania smażone, grillowane, pieczone, duszone i gotowane. Można z niego przygotować kotlety panierowane, kotlety z kieszonką, dusić w różnych sosach, smażyć pokrojony na mniejsze kawałki i dodawać do sałatek oraz wędzić. Doskonale komponuje się w daniach z ryżem warzywami, ziemniakami oraz makaronem.
Składniki:
- 1/2 dużej piersi z kurczaka
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- keczup ostry (ok. 1 łyżki)
Przyprawy: majeranek, lubczyk, oregano, tymianek, rozmaryn, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku.
- Pierś z kurczaka umyć.
- Osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Natrzeć ziołami, solą i roztartym ząbkiem czosnku.
- Odstawić na ok. 1 godzinę by przyprawy połączyły się z mięsem.
- Po tym czasie mięso poprószyć mąką.
- Do talerza rozbić jajka dodać mąkę, nieco soli, keczupu i dokładnie roztrzepać widelcem lub mikserem.
- Mięso z dwóch stron zanurzyć w przygotowanej mieszance.
- Smażyć na średnim ogniu z dwóch stron. (Jeśli zostanie jajecznej mieszaniny wylać na mięso)
- Pod koniec smażenia przykryć pokrywką i dusić jeszcze chwilę by mięć pewność, że mięso w środku się upiekło.
- Przed podaniem ukośnie pokroić w plastry.
Uwaga: Ja podałam je z ziemniakami i surówką z marchwi i selera.
Koszt całego obiadu na m-c listopad 2016 r. wyniósł mnie mniej niż 10 zł dla dwóch osób.
Brak komentarzy