Składniki:DSC_3328

  • 2 sztuki mięsa (w moim wypadku były to dwa kawałki karczku)
  • 1 łyżka śmietany
  • białko jaja (żółtko wykorzystałam do upieczenia ciasteczek)
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia

Przyprawy: lubczyk, sól, pieprz mielony czarny.

Wykonanie:DSC_3330

Na desce rozbić mięso tłuczkiem.

Natrzeć roztartym z solą czosnkiem.

Posypać przyprawami.

Odstawić na kilka minut by mięso”naszło”

Przygotować trzy talerzyki.

Na pierwszy należy wsypać mąkę.

Na drugi wbić białko jaja i dodać łyżkę kwaśnej śmietany.

Roztrzepać energicznie widelcem.

Na 3 wsypać bułkę tartą.

Kolejno panierować w mące, białku ze śmietaną i bułce tartej.

Nadmiar strzepać i smażyć na rozgrzanym oleju.

Kiedy się ładnie przyrumieni bułka na kotlecie zdjąć z ognia.Uwaga!

Krótko smażyć na średnim ogniu.

Jeśli będziemy smażyć na małym ogniu zbyt długo  kotlet wyschnie i  będzie niesmaczny.

Podałam z ugotowanymi na parze ziemniakami wraz kalafiorem.

Kalafior podsmażyłam na tłuszczu (tej samej patelni), który pozostał  po upieczeniu kotletów.