Moja wersja roladek drobiowych z porem.
Składniki:
- 1/2 piersi drobiowej (z kurczaka)
- 1 por ( część biała)
- ok. 50 g. potartego żółtego sera
- 1 białko kurze
- ok. 1 łyżki ketchupu (ja użyłam pikantnego)
Przyprawy: sól, mielony czarny pieprz.
Wykonanie:
- Rozciąć pierś na połowę a następnie zaczynając od środka znowu na połowę w stronę zewnętrzną nie docinając do końca. (Robimy to po to by powiększyć powierzchnię)
- Lekko rozklepać .
- Posmarować ketchupem.
- Polać białkiem kurzym.
- Posypać startym żółtym serem
- Posolić i posypać mielonym pieprzem.
- Zwinąć.
- Spiąć spinkami do rolad lub wykałaczkami.
- Patelnię posmarować (najlepiej zrobić to za pomocą pędzelka) tłuszczem (może być olej).
- Krótko na rozgrzanej patelni zapiec z każdej strony aby ścięło się białko w mięsie.
- Podlać wodą i krótko dusić pod przykryciem.
Uwaga: Wierzch roladki udekorowałam ketchupem.
Moje klimaty smakowe. Jolu dzięki za podpowiedź co na święta. Mazurek z pokrzywą SUPER i REWELACJA. Życzę Ci radosnych, rodzinnych, i spokojnych świąt. Zdrowych nie życzę, bo jakie one mają być zdrowe, przy takich różnych pysznościach, Jak zdrowo to tylko suchy chlebuś i woda!
🙂 dziękuję za świąteczne życzenia ja Tobie jak i wszystkim odwiedzającym mój blog życzę również radosnych Świąt w rodzinnym gronie.Rozbawiłaś mnie tym ostatnim zdaniem. Od razu zrobiło się radośnie. Cieszę się ogromnie, że zdobyłaś się na odwagę i wypróbowałaś przepis na mazurek z pokrzywami jak i z tego że ci smakował. Dziękuję Ci że zaglądasz tutaj oraz za Twoje opinie.