Moja wersja roladek drobiowych z porem.

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

  • 1/2 piersi drobiowej (z kurczaka)
  • 1 por ( część biała)
  • ok. 50 g. potartego żółtego sera
  • 1 białko kurze
  • ok. 1 łyżki ketchupu (ja użyłam pikantnego)

Przyprawy: sól, mielony czarny pieprz.

 

 

 

 

 

 

 

Wykonanie:

  • Rozciąć pierś na połowę a następnie zaczynając od środka znowu na połowę w stronę zewnętrzną nie docinając do końca. (Robimy to po to by powiększyć powierzchnię)

 

 

 

 

 

 

 

  • Lekko rozklepać .
  • Posmarować ketchupem.

 

 

 

 

 

 

 

  • Odmierzyć odpowiednią długość pora i odciąć białą część.
  • Pociąć wzdłuż.

 

 

 

 

 

 

  • Polać białkiem kurzym.
  • Posypać startym żółtym serem
  • Posolić i posypać mielonym pieprzem.
  • Zwinąć.
  • Spiąć spinkami do rolad lub wykałaczkami.

 

 

 

 

 

 

 

  • Patelnię posmarować  (najlepiej zrobić to za pomocą pędzelka) tłuszczem (może być olej).
  • Krótko na rozgrzanej patelni zapiec  z każdej strony aby ścięło się białko w mięsie.
  • Podlać wodą i krótko dusić pod przykryciem.

 

 

 

 

 

 

Uwaga: Wierzch roladki udekorowałam ketchupem.