Święta tuż, tuż. Pora zabrać się za pieczenie ciasteczek. Przepis na pyszne pierniczki dostałam od mojej koleżanki Wandy. Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 jajko
- 3 łyżki miodu
- 1 czubata łyżka margaryny lub masła
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- Rozpuścić w rondlu margarynę, miód, przyprawę do piernika, cukier.
- Mieszać i nie dopuścić by składniki się zagotowały.
- Przestudzić.
- Wbić jajko.
- Wymieszać.
- Wsypać mąkę , sodę i dodać odrobinę soli.
- Dokładnie wyrobić ręką.
- Rozwałkować na cienki placek.
- Foremkami wykrawać pierniczki.
- Ułożyć na blaszce.
- Piec krótko ok 10-15 minut w temp ok. 180 st. C.
- Po upieczeniu i wystudzeniu polukrować.
Lukier: szklanka cukru pudru, sok z połowy cytryny, białko.
Ubić białko z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny (można posypać dekoracyjnymi wiórkami).
Pierniki przechowywać w zamkniętym pudełku.
Brak komentarzy