Święta tuż, tuż. Pora zabrać się za pieczenie ciasteczek. Przepis na pyszne pierniczki dostałam od mojej koleżanki Wandy. Zachęcam do wypróbowania przepisu.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 jajko
  • 3 łyżki miodu
  • 1 czubata łyżka margaryny lub masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru

 

Wykonanie:DSC_3344

  1. Rozpuścić w rondlu margarynę, miód, przyprawę do piernika, cukier.
  2. Mieszać i nie dopuścić by składniki się zagotowały.
  3. Przestudzić.
  4. Wbić jajko.
  5. Wymieszać.
  6. Wsypać mąkę , sodę i dodać odrobinę soli.
  7. Dokładnie wyrobić ręką.
  8. Rozwałkować na cienki placek.
  9. Foremkami wykrawać pierniczki.
  10. Ułożyć  na blaszce.
  11. Piec krótko ok 10-15 minut w temp ok. 180 st. C.
  12. Po upieczeniu i wystudzeniu polukrować.

Lukier: szklanka cukru pudru, sok z połowy cytryny, białko.

Ubić białko z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny (można posypać dekoracyjnymi wiórkami).

Pierniki przechowywać w zamkniętym pudełku.