Z wypiekiem tych ciasteczek nie ma najmniejszego problemu. Myślę, że smakować będą każdemu ponieważ są bardzo kruche i same rozpływają się w ustach. Użyłam do nich bardzo  małą ilość cukru. Polałam je polewą czekoladową więc były wystarczająco słodkie. Można poprószyć cukrem pudrem czy polukrować.

Składniki:dsc_6503

  • 130 g. margaryny
  • 1 jajko
  • 30 g cukru pudru
  • 200 g mąki krupczatki
  • 1 łyżka suchego budyniu waniliowego
  • na końcu łyżeczki sody oczyszczonej
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • kilka sztuk orzechów włoskich do dekoracji
  • Do dekoracji polewa czekoladowa

dsc_6505

 

 

 

 

 

 

 

Wykonanie:

  1. Mąkę, sodę oczyszczoną, margarynę, cukier puder, suchy budyń wsypać do miski.
  2. Wymieszać.
  3. Dodać margarynę.
  4. Wbić jajko.
  5. Dodać kilka kropel esencji waniliowej
  6. Zagnieść ciasto.
  7. Wywałkować placek i wycinać foremką wzory  lub formować małe kulki.
  8. Wcisnąć w nią kawałek orzecha.
  9. Rozpłaszczyć na dłoni i ułożyć na blaszce .
  10. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 5-10 minut w temp. ok.190 st. C.

dsc_6506