Z wypiekiem tych ciasteczek nie ma najmniejszego problemu. Myślę, że smakować będą każdemu ponieważ są bardzo kruche i same rozpływają się w ustach. Użyłam do nich bardzo małą ilość cukru. Polałam je polewą czekoladową więc były wystarczająco słodkie. Można poprószyć cukrem pudrem czy polukrować.
- 130 g. margaryny
- 1 jajko
- 30 g cukru pudru
- 200 g mąki krupczatki
- 1 łyżka suchego budyniu waniliowego
- na końcu łyżeczki sody oczyszczonej
- kilka kropel esencji waniliowej
- kilka sztuk orzechów włoskich do dekoracji
- Do dekoracji polewa czekoladowa
Wykonanie:
- Mąkę, sodę oczyszczoną, margarynę, cukier puder, suchy budyń wsypać do miski.
- Wymieszać.
- Dodać margarynę.
- Wbić jajko.
- Dodać kilka kropel esencji waniliowej
- Zagnieść ciasto.
- Wywałkować placek i wycinać foremką wzory lub formować małe kulki.
- Wcisnąć w nią kawałek orzecha.
- Rozpłaszczyć na dłoni i ułożyć na blaszce .
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 5-10 minut w temp. ok.190 st. C.
Muszę zdążyć.Świetny pomysł. Dzięki. Zdrowych i Wspaniałych Świąt.
Dziękuję. Życzę również zdrowych, radosnych Świąt pachnących wanilią:)