DSC_2396Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • kilka kropel olejku śmietankowego

Wykonanie:

Do miski wsypać cukier, mąkę i schłodzone masło.Dodać kilka kropel  olejku śmietankowego. Wszystkie składniki razem połączyć. Wstawić do lodówki a w tym czasie………

przygotować…

  • 1 kg jabłek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki cynamonu

Jabłka obrać ze skórki. Wydrążyć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce. Dodać cukier i cynamon. Wyłożyć na patelnie i podsmażyć.

Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Jedną część pokruszyć na dnie blachy. Kilka tj. ok. 10 minut zapiec w piekarniku w temp 190 st. C.

Wyjąć ciasto. Na gorące ciasto wyłożyć równo podpieczone na patelni jabłka.

Ugotować budyń z …

  • 3/4 l. mleka (użyłam mleka w proszku)
  • 2 op. budyniu śmietankowego
  • cukier (według przepisu na opakowaniu)

Ugotować budyń z cukrem. Wylać gorący na jabłka. Posypać pozostałą częścią ciasta. Włożyć do piekarnika i piec ok 35-40 minut ( do zrumienienia się ciasta) w temp. 190- st.