Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 kostka masła
- 1/2 szklanki cukru
- kilka kropel olejku śmietankowego
Wykonanie:
Do miski wsypać cukier, mąkę i schłodzone masło.Dodać kilka kropel olejku śmietankowego. Wszystkie składniki razem połączyć. Wstawić do lodówki a w tym czasie………
przygotować…
- 1 kg jabłek
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżeczki cynamonu
Jabłka obrać ze skórki. Wydrążyć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce. Dodać cukier i cynamon. Wyłożyć na patelnie i podsmażyć.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Jedną część pokruszyć na dnie blachy. Kilka tj. ok. 10 minut zapiec w piekarniku w temp 190 st. C.
Wyjąć ciasto. Na gorące ciasto wyłożyć równo podpieczone na patelni jabłka.
Ugotować budyń z …
- 3/4 l. mleka (użyłam mleka w proszku)
- 2 op. budyniu śmietankowego
- cukier (według przepisu na opakowaniu)
Ugotować budyń z cukrem. Wylać gorący na jabłka. Posypać pozostałą częścią ciasta. Włożyć do piekarnika i piec ok 35-40 minut ( do zrumienienia się ciasta) w temp. 190- st.
Brak komentarzy