Na zimowe popołudnie do gorącej herbatki proponuję piernikowe ciasto z orzechami laskowymi.
- 2 łyżki miodu
- 1/4 szklanki wody
- 1 kostka masła (200 g)
- 4 łyżki kakao
- 1,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- garść orzechów laskowych
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- Do garnka wlać wodę.
- Dodać miód, cukier,masło, przyprawę do piernika, kakao i orzechy laskowe.
- Postawić na ogniu i mieszać aż się wszystko razem połączy.
- Gorącą masę wystudzić.
- Wbić żółtka.
- Dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Delikatnie wmieszać w ciasto.
- Wylać na foremkę. (Ja miałam w kształcie choinki) Piec w temp ok 190 st. C. ok. 40 minut.
Uwaga:
Do dekoracji zrobiłam lukier i posypałam dekoracjami do ciast.
Brak komentarzy