Na zimowe popołudnie do gorącej herbatki proponuję piernikowe ciasto z orzechami laskowymi.

Składniki:

  • 2 łyżki miodu
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 4 łyżki kakao
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • garść orzechów laskowych
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

  1. Do garnka wlać wodę.
  2. Dodać miód, cukier,masło, przyprawę do piernika, kakao i orzechy laskowe.
  3. Postawić na ogniu i mieszać aż się wszystko razem połączy.
  4. Gorącą masę wystudzić.
  5. Wbić żółtka.
  6. Dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  7. Wymieszać.
  8. Białka ubić na sztywną pianę.
  9. Delikatnie wmieszać w ciasto.
  10. Wylać na foremkę. (Ja miałam w kształcie choinki) Piec w temp ok 190 st. C. ok. 40 minut.

Uwaga:

Do dekoracji zrobiłam lukier i posypałam dekoracjami do ciast.

Można posypać cukrem pudrem lub zrezygnować z dekoracji.