Mamy ochotę na szybkie ciasto? Nie ma nic prostszego jak upiec ciasto z owocami. Mogą to być owoce mrożone z własnego ogródka czy ze sklepowej zamrażalki. Ja upiekłam z czarną porzeczką.Jak wiadomo czarne porzeczki posiadają szczególne właściwości zdrowotne.
Składniki:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki miodu
- 5 łyżek oleju
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek mrożonej czarnej porzeczki (w sezonie świeża)
- Oddzielić żółtka od białek.
- Naczynie z białkami włożyć na kilka minut do zamrażalki by szybko je schłodzić.
- Do żółtek dodać miód i ubić mikserem (można miód zastąpić cukrem).
- Kiedy masa będzie puszysta dolać 5 łyżek oleju i nadal miksować.
- Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
- Włożyć do piekarnika na 15 minut w temp. pieczenia ok 200 st. C.(Podpiec)
- Wyjąć białka dosypać odrobinę soli i ubić na sztywną pianę.
- Kiedy piana będzie ubita na sztywny puch dosypywać cukier i ubijać.
- Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika.
- Posypać porzeczkami.
- Na wierzch nałożyć pianę z białek i ponownie włożyć do nagrzanego piekarnika.
- Zmniejszyć temperaturę na ok. 160-180 st.
- Piec jeszcze ok 15-20 minut.
Ciekawostka: Zimne białka z odrobiną soli łatwiej jest ubić na sztywną pianę.
Myślę, że takie ciasto z kieliszeczkiem porzeczkowej naleweczki smakowało by gliwickim morsom których spotkałam 9 stycznia 2016 roku którzy zażywali kąpieli w lodowatej wodzie na jeziorze w Czechowicach koło Gliwic.
Brak komentarzy