Szybki przegląd czym dysponujemy no i ……mamy…..niedrogi deserek na podwieczorek. Zabrać się  za niego musimy jednak  odpowiednio wcześniej.

Składniki: (8 ciastek)

  • 2 galaretki owocowe ( cytrynowa i wiśniowa)
  • 4 paczki herbatników
  • 400 ml. mleka (można zastąpić jogurtem)
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jaja

Potrzebna nam będzie mała foremka (keksowa) lub miska.

Wykonanie:DSC_9838

Połowę opakowania galaretki  o smaku wiśniowym  wymieszać ze szklanką wody i wylać na talerz. Włożyć do lodówki by galaretka stężała.

Drugą połowę galaretki wiśniowej należy wsypać do szklanki i zalać niewielka ilością wody.(1/3 szklanki wody na 2 ,5 łyżki galaretki).

Dwie paczki herbatników moczyć w mleku i wykładać na dnie formy.

Galaretkę cytrynową wsypać do szklanki i zalać gorącą wodą 1/3 szklanki. Dokładnie wymieszać. Odstawić by przestygła lecz nie zdążyła stężeć.

Mleko ubić mikserem na wysokich obrotach i i wlewać powoli przestudzoną galaretkę.Odstawić. Kiedy zacznie tężeć wylać na herbatniki.

Na niezupełnie jeszcze zastygniętą masę mleczną łyżką nakładać wystudzoną i ściętą galaretkę wiśniową tak by się topiła w masie mlecznej.

Włożyć do lodówki by masa mleczna zastygła.

Kiedy masa już stężała na wierzchu ułożyć herbatniki namoczone w mleku. Odstawić do lodówki.

Jajka wyszorować i wybić (należy oddzielić żółtka od białek)  do dwóch naczyń.

Do żółtek dodać cukier i ubić na puch. Ubić tzw. kogel -mogel. Powoli dolewać  rozpuszczoną galaretkę o smaku wiśniowym,(którą rozpuściliśmy w niewielkiej ilości wody). Jeśli zdążyła już stężeć należy ją podgrzać i małym strumieniem wlewać do ubitych żółteka

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z żółtkami.

Wylać na górną warstwę herbatników. I do lodówki.

Kiedy całość już stężała udekorować wedle uznania.

Ja posypałam pestkami granatu. Całość należy pociąć na porcje.

Puszyste ciasteczko i filiżanka kakao to wyśmienity podwieczorek.DSC_9828