Szybki przegląd czym dysponujemy no i ……mamy…..niedrogi deserek na podwieczorek. Zabrać się za niego musimy jednak odpowiednio wcześniej.
Składniki: (8 ciastek)
- 2 galaretki owocowe ( cytrynowa i wiśniowa)
- 4 paczki herbatników
- 400 ml. mleka (można zastąpić jogurtem)
- 1 szklanka cukru
- 4 jaja
Potrzebna nam będzie mała foremka (keksowa) lub miska.
Połowę opakowania galaretki o smaku wiśniowym wymieszać ze szklanką wody i wylać na talerz. Włożyć do lodówki by galaretka stężała.
Drugą połowę galaretki wiśniowej należy wsypać do szklanki i zalać niewielka ilością wody.(1/3 szklanki wody na 2 ,5 łyżki galaretki).
Dwie paczki herbatników moczyć w mleku i wykładać na dnie formy.
Galaretkę cytrynową wsypać do szklanki i zalać gorącą wodą 1/3 szklanki. Dokładnie wymieszać. Odstawić by przestygła lecz nie zdążyła stężeć.
Mleko ubić mikserem na wysokich obrotach i i wlewać powoli przestudzoną galaretkę.Odstawić. Kiedy zacznie tężeć wylać na herbatniki.
Na niezupełnie jeszcze zastygniętą masę mleczną łyżką nakładać wystudzoną i ściętą galaretkę wiśniową tak by się topiła w masie mlecznej.
Włożyć do lodówki by masa mleczna zastygła.
Kiedy masa już stężała na wierzchu ułożyć herbatniki namoczone w mleku. Odstawić do lodówki.
Jajka wyszorować i wybić (należy oddzielić żółtka od białek) do dwóch naczyń.
Do żółtek dodać cukier i ubić na puch. Ubić tzw. kogel -mogel. Powoli dolewać rozpuszczoną galaretkę o smaku wiśniowym,(którą rozpuściliśmy w niewielkiej ilości wody). Jeśli zdążyła już stężeć należy ją podgrzać i małym strumieniem wlewać do ubitych żółteka
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z żółtkami.
Wylać na górną warstwę herbatników. I do lodówki.
Kiedy całość już stężała udekorować wedle uznania.
Ja posypałam pestkami granatu. Całość należy pociąć na porcje.
Puszyste ciasteczko i filiżanka kakao to wyśmienity podwieczorek.
Coś fajnego na upalne dni do kawy.