Ostatnio dużo mówi się o ziołach, a może raczej o chwastach których próbujemy pozbyć z naszych  ogródków.Warto jednak poznać wartości lecznicze tych chwastów i zaprzyjaźnić się z nimi.Jednym z takich chwastów jest podagrycznik. W smaku jest lekko gorzkawy lecz bardzo zdrowy. Odpowiednio przygotowany zyska na wartościach smakowych.

Pesto z podagrycznika przygotowuję na świeżo. Smaruję nim chlebek czy dodaję do mięs.Zastosowań całe mnóstwo.

Przygotowuję go w następujący sposób.

Składniki:

  • Spora garść młodego podagrycznika.
  • Garść orzechów włoskich (mogą być inne).
  • Papryczka chilii bez pesteczek.
  • Dobrej jakości olej.

Przyprawy : sól, musztarda.

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki posiekać i wrzucić do blendera.
  2. Dolać olej i nieco musztardy.
  3. Zmiksować.
  4. Doprawić do smaku solą.

Właściwości lecznicze podagrycznika:

Działa przeciwzapalnie, hamując procesy zachodzące w stanach zapalnych stawów i w chorobie reumatycznej.

Dodatkowo wspomaga on usuwanie kryształków kwasu moczowego.

Swoją nazwę zawdzięcza skuteczności w leczeniu podagry. Ziele wykorzystywane jest także w łagodzeniu dolegliwości związanych z układem trawiennym oraz przy zatruciach organizmu. Kosmetyki z dodatkiem podagrycznika sprawdzają się u osób z cerą trądzikową, a picie naparów z tego zioła pomoże ukoić nerwy.