Ostatnio dużo mówi się o ziołach, a może raczej o chwastach których próbujemy pozbyć z naszych ogródków.Warto jednak poznać wartości lecznicze tych chwastów i zaprzyjaźnić się z nimi.Jednym z takich chwastów jest podagrycznik. W smaku jest lekko gorzkawy lecz bardzo zdrowy. Odpowiednio przygotowany zyska na wartościach smakowych.
Pesto z podagrycznika przygotowuję na świeżo. Smaruję nim chlebek czy dodaję do mięs.Zastosowań całe mnóstwo.
Przygotowuję go w następujący sposób.
- Spora garść młodego podagrycznika.
- Garść orzechów włoskich (mogą być inne).
- Papryczka chilii bez pesteczek.
- Dobrej jakości olej.
Przyprawy : sól, musztarda.
Wykonanie:
- Wszystkie składniki posiekać i wrzucić do blendera.
- Dolać olej i nieco musztardy.
- Zmiksować.
- Doprawić do smaku solą.
Właściwości lecznicze podagrycznika:
Działa przeciwzapalnie, hamując procesy zachodzące w stanach zapalnych stawów i w chorobie reumatycznej.
Dodatkowo wspomaga on usuwanie kryształków kwasu moczowego.
Swoją nazwę zawdzięcza skuteczności w leczeniu podagry. Ziele wykorzystywane jest także w łagodzeniu dolegliwości związanych z układem trawiennym oraz przy zatruciach organizmu. Kosmetyki z dodatkiem podagrycznika sprawdzają się u osób z cerą trądzikową, a picie naparów z tego zioła pomoże ukoić nerwy.
Ciekawy przepis na pesto 🙂