Już wiosną wysiewam w skrzynkach balkonowych bazylię. Całe lato używam jej w mojej kuchni. Jesienią natomiast zbieram wszystko co pozostało i przechowuję przez zimę w słoikach. Po prostu robię pesto w taki oto właśnie sposób.
Pesto używam w rozmaity sposób.
Składniki:
- duża garść świeżej bazylii
- ok. 1 łyżeczki soli
- ok. 1 szklanki oleju
- Bazylię umyć.
- Osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Posiekać.
- Wrzucić do wo wysokiego naczynia.
- Posolić.
- Miksować.
- Dolewać oleju.
- Zmiksowane pesto przełożyć do małych wyparzonych i osuszonych słoiczków.
- Mocno dokręcić.
Pesto przechowuję kilka miesięcy w lodówce.
W ten sam sposób przygotowuję natkę pietruszki czy czosnek niedźwiedzi który rośnie w moim ogródku oraz inne zioła.
Brak komentarzy