Już wiosną wysiewam w skrzynkach balkonowych bazylię. Całe lato używam jej w mojej kuchni. Jesienią natomiast zbieram wszystko co pozostało i przechowuję przez zimę w słoikach. Po prostu robię pesto w taki oto właśnie sposób.

Pesto używam w rozmaity sposób.

Składniki:

  • duża garść świeżej bazylii
  • ok. 1 łyżeczki soli
  • ok. 1 szklanki oleju

Wykonanie:

  1. Bazylię umyć.
  2. Osuszyć ręcznikiem papierowym.
  3. Posiekać.
  4. Wrzucić do wo wysokiego naczynia.
  5. Posolić.
  6. Miksować.
  7. Dolewać oleju.
  8. Zmiksowane pesto przełożyć do małych wyparzonych i osuszonych słoiczków.
  9. Mocno dokręcić.

Uwaga:

Pesto przechowuję kilka miesięcy w lodówce.

W ten sam sposób przygotowuję natkę pietruszki czy czosnek niedźwiedzi który rośnie w moim ogródku oraz inne zioła.