Zapomnieliśmy kupić musztardę. Nie ma problemu. W mig zrobimy ją sobie sami. Oto prosty przepis na domową musztardę , która smakiem nie ustępuje tej ze sklepu a może nawet jest lepsza.  

Składniki:

  • 5 łyżek gorczycy białej
  • 5 łyżki octu jabłkowegoDSC_9957
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka miodu
  • sól do smaku

Wykonanie:

Gorczycę należy zmielić. Mnie do tego posłużył młynek do kawy.

Do zmielonej gorczycy dodać ocet, ciepłą przegotowaną wodę, miód i odrobinę soli do smaku.

Wszystko razem starannie zmiksować. Odstawić by połączyły się smaki.

Uwaga.

Możemy do naszej musztardy dodać potartego chrzanu, wina, papryki, lub innych przypraw wedle uznania.

Musztarda powstała w starożytnym Rzymie  na początku naszej ery i od początku uznawano ją za przyprawę o wartościach leczniczych (łagodzi bóle reumatyczne, pobudza trawienie tłuszczu, działa antybakteryjnie oraz obniża ciśnienie krwi).