Zapomnieliśmy kupić musztardę. Nie ma problemu. W mig zrobimy ją sobie sami. Oto prosty przepis na domową musztardę , która smakiem nie ustępuje tej ze sklepu a może nawet jest lepsza.
Składniki:
Wykonanie:
Gorczycę należy zmielić. Mnie do tego posłużył młynek do kawy.
Do zmielonej gorczycy dodać ocet, ciepłą przegotowaną wodę, miód i odrobinę soli do smaku.
Wszystko razem starannie zmiksować. Odstawić by połączyły się smaki.
Uwaga.
Możemy do naszej musztardy dodać potartego chrzanu, wina, papryki, lub innych przypraw wedle uznania.
Musztarda powstała w starożytnym Rzymie na początku naszej ery i od początku uznawano ją za przyprawę o wartościach leczniczych (łagodzi bóle reumatyczne, pobudza trawienie tłuszczu, działa antybakteryjnie oraz obniża ciśnienie krwi).
Brak komentarzy