Nie będę Was zanudzać i opowiadać o marynowanych rzodkiewkach. Chcecie poznać ich smak? Zróbcie je. Mnie służą jako dodatek do sałatek.

Składniki:

  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 papryka
  • 100 ml.  octu jabłkowego
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka gorczycy białej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka miodu

Wykonanie:

  1. Rzodkiewkę umyć, odkroić ogonki i liście.
  2. Pokroić w plasterki (ja starłam na tarce w plastry).
  3. Czosnek posiekać .
  4. Paprykę drobno pokroić.
  5. Dodać miód i gorczyce.
  6. Wszystkie składniki razem wymieszać.
  7. Przełożyć do słoika.
  8. W garnku zagotować wodę.
  9. Do wrzątku wsypać sól i wlać ocet jabłkowy.
  10. Tak przyrządzonym wywarem zalać w słoiku rzodkiewki.

Uwaga:

W ten sposób przyrządzone rzodkiewki można jeść od razu  lub po kilku dniach.