Moja babcia mizerię najczęściej robiła bez śmietany. Zamiast niej używała octu i skrapiała olejem. Ja lubię połączenie śmietany i ogórka wiec dodałam niewielką ilość śmietany. Robiła ją w następujący sposób.

Składniki: 

  • 1 ogórek zielony “wężowy”
  • 1 mała cebula
  • ok. 2 łyżek octu jabłkowego lub winnego białego
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka posiekanego koperku

Przyprawy: pieprz i sól

Wykonanie:

  1. Ogórek pokroić w plastry.
  2. Cebulę obrać  i pokroić w krążki.
  3. Posolić.
  4. Wymieszać.
  5. Dodać octu do smaku i nieco cukru.
  6. Posypać pieprzem i posiekanym koperkiem.
  7. Wymieszać.
  8. Dodać łyżkę kwaśnej śmietany lub łyżkę oleju.

Uwaga: Mizerię przyrządzić tuż przed podaniem.