Bardzo lubię łososia z koperkiem i śmietaną. W taki oto sposób go przygotowuję.

Składniki:DSC_3982

  • kawałek łososia
  • pęczek koperku
  • 200 ml. śmietany
  • 1 łyżeczka maki
  • 1/2 cytryny
  • olej

Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy.DSC_3989

Wykonanie:

  1. Na rozgrzanym oleju położyć kawałek łososia skórą na dół.
  2. Smażyć na średnim ogniu.
  3. Po kilku minutach odwrócić na drugą stronę.
  4. Posypać pieprzem cytrynowym, posiekanym koperkiem i solą.
  5. Podpiec kilka minut.
  6. Wyjąć.
  7. Skropić sokiem z cytryny .
  8. Do ten samej patelni wlać śmietanę z wymieszaną z łyżeczką mąki.
  9. Gotować kilka minut aż sos nieco odparuje i zgęstnieje.
  10. Łososia podać razem z sosem i plastrem cytryny.DSC_3990

Uwaga!

Zbyt mocno przysmażyłam tę stronę na której był koperek. Proszę go tak mocno nie przypiekać.