Bardzo lubię łososia z koperkiem i śmietaną. W taki oto sposób go przygotowuję.
- kawałek łososia
- pęczek koperku
- 200 ml. śmietany
- 1 łyżeczka maki
- 1/2 cytryny
- olej
Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy.
Wykonanie:
- Na rozgrzanym oleju położyć kawałek łososia skórą na dół.
- Smażyć na średnim ogniu.
- Po kilku minutach odwrócić na drugą stronę.
- Posypać pieprzem cytrynowym, posiekanym koperkiem i solą.
- Podpiec kilka minut.
- Wyjąć.
- Skropić sokiem z cytryny .
- Do ten samej patelni wlać śmietanę z wymieszaną z łyżeczką mąki.
- Gotować kilka minut aż sos nieco odparuje i zgęstnieje.
- Łososia podać razem z sosem i plastrem cytryny.
Uwaga!
Zbyt mocno przysmażyłam tę stronę na której był koperek. Proszę go tak mocno nie przypiekać.
Brak komentarzy