DSC_9315Co począć z czekoladowymi mikołajkami , które posłużyły za dekorację w czasie

Świat Bożego Narodzenia ?

Postanowiłam zrobić karnawałowe trufle( bez pieczenia) Przepis prosty i szybki w wykonaniu.

Składniki:

  • 10 szt suszonych śliwek
  • 100 ml. alkoholu
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 50 g.czekolady lub inne wyroby czekoladowe
  • 3  łyżki masła
  • olejek rumowy
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Śliwki zalać alkoholem. Najlepiej poprzedniego dnia.Jeśli pomysł na zrobienie trufli przyszedł do głowy  spontanicznie proponuję by poleżały co najmniej 2 godziny w alkoholu. Powinny być miękkie, a kiedy już takie  będą proponuję je drobniutko posiekać.

Na suchą patelnię wsypać mąkę i prażyć ją do uzyskania beżowego koloru cały czas mieszając. W czasie mieszania rozgniatać grudki, w które zbija się mąka. Kiedy mąka nabierze ładnego koloru wsypać ją do miski by przestygła.

W małym rondlu rozgrzać mleko, wsypać cukier, dodać kakao i cały czas mieszać aż zagotuje się mleko i rozpuści się cukier.Wystudzić.

Połączyć z mąką.Wyrabiając dodawać olejek rumowy, drobno posiekane śliwki, posiekana czekoladę ( w moim przypadku czekoladowe mikołajki szt 2) oraz 2 pełne łyżki masła.

 

Koszt : W tym wypadku najdroższym składnikiem jest alkohol, lecz niezbędnym.

 

 Suszone  śliwki  regulują pracę układu pokarmowego.