Co począć z czekoladowymi mikołajkami , które posłużyły za dekorację w czasie
Świat Bożego Narodzenia ?
Postanowiłam zrobić karnawałowe trufle( bez pieczenia) Przepis prosty i szybki w wykonaniu.
Składniki:
- 10 szt suszonych śliwek
- 100 ml. alkoholu
- 2 szklanki maki pszennej
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki kakao
- 50 g.czekolady lub inne wyroby czekoladowe
- 3 łyżki masła
- olejek rumowy
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Śliwki zalać alkoholem. Najlepiej poprzedniego dnia.Jeśli pomysł na zrobienie trufli przyszedł do głowy spontanicznie proponuję by poleżały co najmniej 2 godziny w alkoholu. Powinny być miękkie, a kiedy już takie będą proponuję je drobniutko posiekać.
Na suchą patelnię wsypać mąkę i prażyć ją do uzyskania beżowego koloru cały czas mieszając. W czasie mieszania rozgniatać grudki, w które zbija się mąka. Kiedy mąka nabierze ładnego koloru wsypać ją do miski by przestygła.
W małym rondlu rozgrzać mleko, wsypać cukier, dodać kakao i cały czas mieszać aż zagotuje się mleko i rozpuści się cukier.Wystudzić.
Połączyć z mąką.Wyrabiając dodawać olejek rumowy, drobno posiekane śliwki, posiekana czekoladę ( w moim przypadku czekoladowe mikołajki szt 2) oraz 2 pełne łyżki masła.
Koszt : W tym wypadku najdroższym składnikiem jest alkohol, lecz niezbędnym.
Suszone śliwki regulują pracę układu pokarmowego.
Brak komentarzy