Składniki:

  • 1 pomarańcza
  • 1 jabłko
  • 1 szklanka ryżu brązowego
  • 2 udka z kurczaka.
  • sałata lodowa
    Przyprawy: pieprz, sól,

Wykonanie:

  1. Na patelni ułożyć udka z kurczaka
  2. Posolić.
  3. Posypać pieprzem.
  4. Pomarańczę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  5. Jabłko obrać ze skórki.
  6. Usunąć gniazda nasienne.
  7. Pokroić w kostkę
  8. Pomarańczę i jabłko dodać na patelnie do kurczaka.
  9. Przykryć pokrywką i dusić do miękkości.( W razie potrzeby podlewać wodą).
  10. Kiedy mięso kurczaka będzie miękkie wyjąć i  oddzielić od kości.
  11. Do powstałego sosu  wsypać ryż.
  12. Dusić pod przykryciem.
  13. Od czasu do czasu zamieszać i podlewać by się nie przypalił.
  14. Kiedy ryż będzie miękki  dodać kawałki rozdrobnionego kurczaka.
  15. Wymieszać.
  16. Ewentualnie doprawić do smaku.
  17. Na liściach sałaty kłaść porcje ryżu.
  18. Zawinąć jak gołąbki.

Uwaga: Ja po wierzchu polałam ketchupem