Składniki:
- 1 pomarańcza
- 1 jabłko
- 1 szklanka ryżu brązowego
- 2 udka z kurczaka.
- sałata lodowa
Przyprawy: pieprz, sól,
Wykonanie:
- Na patelni ułożyć udka z kurczaka
- Posolić.
- Posypać pieprzem.
- Pomarańczę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Jabłko obrać ze skórki.
- Usunąć gniazda nasienne.
- Pokroić w kostkę
- Pomarańczę i jabłko dodać na patelnie do kurczaka.
- Przykryć pokrywką i dusić do miękkości.( W razie potrzeby podlewać wodą).
- Kiedy mięso kurczaka będzie miękkie wyjąć i oddzielić od kości.
- Do powstałego sosu wsypać ryż.
- Dusić pod przykryciem.
- Od czasu do czasu zamieszać i podlewać by się nie przypalił.
- Kiedy ryż będzie miękki dodać kawałki rozdrobnionego kurczaka.
- Wymieszać.
- Ewentualnie doprawić do smaku.
- Na liściach sałaty kłaść porcje ryżu.
- Zawinąć jak gołąbki.
Uwaga: Ja po wierzchu polałam ketchupem
Niezbyt korzystnie wyglądają te gołąbki z takim kleksem ketchupu.
Przecież Ty możesz je podać zupełnie inaczej i zupełnie z czymś innym np: z sosem czosnkowym. Lecz dziękuję, że zwróciłaś mi uwagę. Postaram się by następnym razem wizualnie było lepiej. Pozdrawiam.