Jabłka od lat są stosowane w medycynie ludowej jako remedium na bóle stawów. Niechaj goszczą na naszym stole jak najczęściej i nie tylko jako desery.

Najczęściej wykorzystuję te ze swojej działki. Nie są co prawda piękne lecz bez środków chemicznych. Zatem na pewno zdrowsze.

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • 2 małe jabłka

Przyprawy:

sól, pieprz, kurkuma, papryka czerwona słodka, mielone ziele angielskie.DSC_2938

Wykonanie:
DSC_2973

  1. Umyte osuszone udka położyć na rozgrzanym tłuszczu skórką w dół. Podsmażyć skórkę. Odwrócić.
  2. Posypać przyprawami.
  3. Podlać wodą.
  4. Posypać przyprawami i dusić pod przykryciem do miękkości.
  5. Wyjąć udka kiedy będą już miękkie.
  6. Sos przelać przez sito i przetrzeć jabłka.
  7. Podać razem z sosem.DSC_2969




    Jabłka mają zdolność odkwaszania organizmu, gdyż zawierają wiele zasadowych soli mineralnych. Wśród minerałów zawierają potas oraz żelazo. Te owoce w diecie działają moczopędnie, dzięki czemu mogą zmniejszać obrzęk nóg, oraz poprawiają pracę wątroby, wzmacniają mięśnie, serce, układ nerwowy.