Jabłka od lat są stosowane w medycynie ludowej jako remedium na bóle stawów. Niechaj goszczą na naszym stole jak najczęściej i nie tylko jako desery.
Najczęściej wykorzystuję te ze swojej działki. Nie są co prawda piękne lecz bez środków chemicznych. Zatem na pewno zdrowsze.
Składniki:
- 2 udka z kurczaka
- 2 małe jabłka
sól, pieprz, kurkuma, papryka czerwona słodka, mielone ziele angielskie.
- Umyte osuszone udka położyć na rozgrzanym tłuszczu skórką w dół. Podsmażyć skórkę. Odwrócić.
- Posypać przyprawami.
- Podlać wodą.
- Posypać przyprawami i dusić pod przykryciem do miękkości.
- Wyjąć udka kiedy będą już miękkie.
- Sos przelać przez sito i przetrzeć jabłka.
- Podać razem z sosem.
Jabłka mają zdolność odkwaszania organizmu, gdyż zawierają wiele zasadowych soli mineralnych. Wśród minerałów zawierają potas oraz żelazo. Te owoce w diecie działają moczopędnie, dzięki czemu mogą zmniejszać obrzęk nóg, oraz poprawiają pracę wątroby, wzmacniają mięśnie, serce, układ nerwowy.
Brak komentarzy