smalec

Składniki:

  • 1 kg słoniny
  • 2 cebule
  • 2 łyżki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Przyprawy: pieprz, kminek, lubczyk

Słoninę pokroić w drobna kostkę i topić w rozgrzanym rondlu. Kiedy już słonina zaczyna się wytapiać dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Od czasu do czasu mieszać, by skwarki się nie przypaliły. W czasie wytapiania dodać łyżeczkę kminku (może być mielony), łyżeczkę lubczyku, odrobinę pieprzu, pół łyżeczki soli oraz dolać 2 łyżki mleka (uwaga! kiedy wlejemy mleko gorący smalec zaczyna się spieniać, lecz po chwili piana opada). Kiedy nasz smalec ma już ładny złocisty kolor zdjąć z ognia i przelać najlepiej do glinianego naczynia.

DSC_9436
Szacunkowy koszt (ceny na styczeń  2015)

  • Słonina ok 5 zł
  • 2 cebule (kg 1,4) ok 0,50 zł
  • Przyprawy ok. 0,50 zł

 

Razem ok 6 zł.