Składniki:
- 1 kg słoniny
- 2 cebule
- 2 łyżki mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- Przyprawy: pieprz, kminek, lubczyk
Słoninę pokroić w drobna kostkę i topić w rozgrzanym rondlu. Kiedy już słonina zaczyna się wytapiać dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Od czasu do czasu mieszać, by skwarki się nie przypaliły. W czasie wytapiania dodać łyżeczkę kminku (może być mielony), łyżeczkę lubczyku, odrobinę pieprzu, pół łyżeczki soli oraz dolać 2 łyżki mleka (uwaga! kiedy wlejemy mleko gorący smalec zaczyna się spieniać, lecz po chwili piana opada). Kiedy nasz smalec ma już ładny złocisty kolor zdjąć z ognia i przelać najlepiej do glinianego naczynia.
Szacunkowy koszt (ceny na styczeń 2015)
- Słonina ok 5 zł
- 2 cebule (kg 1,4) ok 0,50 zł
- Przyprawy ok. 0,50 zł
Razem ok 6 zł.
Brak komentarzy