Wszyscy znamy właściwości lecznicze kminku. Wiemy, że ma działanie przeciwskurczowe. Znany jest jako środek wiatropędny. Bardzo ważną właściwością kminku jest łagodzenie wzdęć. W Beskidach Śląskich skąd pochodzi rodzina mojej mamy kminku używa się dużo i do wielu potraw. Gównie do mięs, kapusty, buraczków czerwonych i wielu innych. Może skusicie się na zupę kminkową.

Składniki:

  • 1 duża łyżka  kminku
  • ok.1 l. bulionu mięsnego (rosołu) lub warzywnego

Przyprawy: kminek cały, pieprz, sól,

Wykonanie:

  1. Kminek wsypać do niewielkiego garnka.
  2. Zalać ok. 1/2 litra wodą.
  3. Gotować kilka minut.
  4. Odstawić aby “naciągnęła” zapachem woda w której gotował się kminek.
  5. Przecedzić przez sitko. (Jeśli ktoś lubi kminek nie musi przecedzać, może pozostać w zupie)
  6. Do kminkowej wody wlać bulion. (Jeśli ktoś nie ma bulionu zalać wodą oraz okrasić stopionym boczkiem, słoniną czy smalcem z cebulką)
  7. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  8. Chwilę gotować.
  9. W osobnym garnku ugotować ziemniaki.
  10. Wyłożyć porcję ziemniaków na talerz i zalać zupą.

Uwaga: Można posypać posiekaną natką pietruszki jak również okrasić skwarkami z boczku i przyrumienioną cebulą.