Smaczna pasta z bakłażana i cukinii z dodatkiem pasty sezamowej oraz papryki.

Składniki

  • 1 mała cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1/ papryki czerwonej
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżeczki Tahini (pasta sezamowa)
  • oliwa

Przyprawy: sól, pieprz

 

Wykonanie:

  • Bakłażan i cukinie przekroić na pól.
  • Ułożyć w naczyniu do zapiekania.
  • Posypać solą i pieprzem.
  • Skropić oliwą.
  • Włożyć do piekarnika na ok. 30 minut temp 190 st C.
  • Kiedy warzywa się upieką wyjąć z piekarnika.

  • Wydrążyć miąższ.
  • Paprykę obrać ze skórki i dodać do wydrążonego miąższu.
  • Posolić do smaku
  • Dodać ząbek czosnku oraz pastę sezamową (Tahini).
  • Wszystkie składniki zmiksować.
  • Przełożyć do miseczki lub innego pojemnika..
  • Przechowywać w lodówce.