Współczesna fitoterapia poleca roszponkę w celu oczyszczania krwi z toksyn i innych niepożądanych substancji, a także w celu odkwaszenia organizmu i innych niepożądanych substancji. W związku z tym jest zalecana w diecie chorych na dnę moczanową. Wykazuje działanie uspokajające. Wspiera pracę układu pokarmowego, gdyż pozytywnie wpływa na trawienie. W medycynie naturalnej sok z roszponki stosuje się w nieżytach i wrzodach żołądka oraz dwunastnicy. Poza tym roszponka pomaga przy zaparciach.

Składniki:DSC_4819

  • 1 opakowanie roszponki
  • 1/2 pęczka rzodkiewki
  • 2 pomidory
  • 1/2 zielonego ogórka “wężowego”
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka śmietany
  • kilka liści zielonej sałaty (lodowa, masłowa)

Przyprawy: sól, pieprz.

Wykonanie:

  1. Do miski wyłożyć roszponkę.
  2. Pomidory, rzodkiewkę, ogórek pokroić.
  3. Dodać do roszponki.
  4. Poszarpać kilka liści sałaty i dodać do pozostałych składników. (Nie jest to jednak składnik konieczny)
  5. Czosnek obrać i drobno posiekać.
  6. Wymieszać z majonezem i  śmietaną. (Śmietanę można zastąpić jogurtem)
  7. Dodać do pozostałych składników.
  8. Wymieszać.
  9. Doprawić solą i pieprzem.

Ciekawostka: Właściwości lecznicze roszponki są znane od setek lat. Zapiski na temat kozłka sałatki można znaleźć już w zielniku brytyjskiego botanika Johna Gerarda z 1597 roku. W XVII do powstania prawdziwej „mody” na to warzywo przyczynił się podobno Jean-Baptiste de La Quintinie, królewski ogrodnik króla Ludwika XIV.

 

DSC_4816