Współczesna fitoterapia poleca roszponkę w celu oczyszczania krwi z toksyn i innych niepożądanych substancji, a także w celu odkwaszenia organizmu i innych niepożądanych substancji. W związku z tym jest zalecana w diecie chorych na dnę moczanową. Wykazuje działanie uspokajające. Wspiera pracę układu pokarmowego, gdyż pozytywnie wpływa na trawienie. W medycynie naturalnej sok z roszponki stosuje się w nieżytach i wrzodach żołądka oraz dwunastnicy. Poza tym roszponka pomaga przy zaparciach.
- 1 opakowanie roszponki
- 1/2 pęczka rzodkiewki
- 2 pomidory
- 1/2 zielonego ogórka “wężowego”
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka śmietany
- kilka liści zielonej sałaty (lodowa, masłowa)
Przyprawy: sól, pieprz.
Wykonanie:
- Do miski wyłożyć roszponkę.
- Pomidory, rzodkiewkę, ogórek pokroić.
- Dodać do roszponki.
- Poszarpać kilka liści sałaty i dodać do pozostałych składników. (Nie jest to jednak składnik konieczny)
- Czosnek obrać i drobno posiekać.
- Wymieszać z majonezem i śmietaną. (Śmietanę można zastąpić jogurtem)
- Dodać do pozostałych składników.
- Wymieszać.
- Doprawić solą i pieprzem.
Ciekawostka: Właściwości lecznicze roszponki są znane od setek lat. Zapiski na temat kozłka sałatki można znaleźć już w zielniku brytyjskiego botanika Johna Gerarda z 1597 roku. W XVII do powstania prawdziwej „mody” na to warzywo przyczynił się podobno Jean-Baptiste de La Quintinie, królewski ogrodnik króla Ludwika XIV.
Jak zwykle – super!