Jabłka są tanie o tej porze roku wiec staram się je w kuchni wykorzystać jak najczęściej. Dziś muffinki z jabłkami

Składniki:

  • 3 jabłka
  • 2 jajka
  • 1/2 kostki margaryny
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki maki pszennej
  • 1/2 łyżki sody oczyszczonej
  • olejek śmietankowy

Wykonanie:DSC_2985

  1. Jabłka umyć.
  2. Przekroić na połowę.
  3. Wydrążyć gniazda nasienne.
  4. Pociąć na cieniutkie półplasterki.
  5. Wrzucić do miski z wodą i octem jabłkowym lub pokropić cytryną by nie ściemniały.
  6. Jajka wbić do naczynia.
  7. Dodać cukier, margarynę, kilka kropli olejku śmietankowego.
  8. Utrzeć.
  9. Dosypać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Sodę oczyszczoną. Starannie, delikatnie wymieszać.
  10. Nałożyć po jednej łyżce ciasta do foremek muffinkowych.
  11. Ułożyć na cieście pokrojone półplasterki jabłek.
  12. Włożyć do piekarnika i piec w tem. 190-200 st. C. ok 30 minut (aby sprawdzić czy muffinki są upieczone wykonać próbę patyczkiem).DSC_2988