Kartoffelsalat to typowo niemiecka sałatka popularna w całym kraju. Znana jest również na Górnym Śląsku. Czasami zdarzało się, że sałatka była serwowana w niedzielę wtedy moja teściowa aby wzbogacić “kartofelzalat” dodawała do niej pokrojone ogórki konserwowe i podlewała rosołem (tak ok. 1/2 szklanki).

Składniki:DSC_4748

  • ok.1/2 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach
  • 1 cebula
  • szczypiorek
  • 30 g. boczku lub słoniny (surowej)

Przyprawy: pieprz, sól, ocet w malinowy (winny, jabłkowy, lub inny).DSC_4752

  1. Ziemniaki obrać ze skórki.(Ugotowałam je na parze. Mają zdecydowanie lepszy smak)
  2. Pokroić w gruba plasterki.
  3. Boczek lub słoninę pokroić w małą kostkę i stopić na patelni.
  4. Kiedy słonina (boczek) się wytopi dodać poszatkowaną cebulę i zeszklić.
  5. Wybrać łyżką cebulę ze skwarkami do ziemniaków. (Tłuszcz zużyć gdy stężeje np: do posmarowania chleba czy do usmażenia jajecznicy lub w inny sposób)DSC_4753
  6. Posolić i popieprzyć do smaku.
  7. Dolać ok. 2-3 łyżki octu.
  8. Dodać posiekany szczypior i dokładnie wymieszać.DSC_4755

Uwaga! Podawać sałatkę kiedy ziemniaki są jeszcze ciepłe (aby nie stężał smalec). Jeśli zamierzamy podać zimną to zamiast boczku proponuję użyć oleju.