Kartoffelsalat to typowo niemiecka sałatka popularna w całym kraju. Znana jest również na Górnym Śląsku. Czasami zdarzało się, że sałatka była serwowana w niedzielę wtedy moja teściowa aby wzbogacić “kartofelzalat” dodawała do niej pokrojone ogórki konserwowe i podlewała rosołem (tak ok. 1/2 szklanki).
- ok.1/2 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach
- 1 cebula
- szczypiorek
- 30 g. boczku lub słoniny (surowej)
Przyprawy: pieprz, sól, ocet w malinowy (winny, jabłkowy, lub inny).
- Ziemniaki obrać ze skórki.(Ugotowałam je na parze. Mają zdecydowanie lepszy smak)
- Pokroić w gruba plasterki.
- Boczek lub słoninę pokroić w małą kostkę i stopić na patelni.
- Kiedy słonina (boczek) się wytopi dodać poszatkowaną cebulę i zeszklić.
- Wybrać łyżką cebulę ze skwarkami do ziemniaków. (Tłuszcz zużyć gdy stężeje np: do posmarowania chleba czy do usmażenia jajecznicy lub w inny sposób)
- Posolić i popieprzyć do smaku.
- Dolać ok. 2-3 łyżki octu.
- Dodać posiekany szczypior i dokładnie wymieszać.
Uwaga! Podawać sałatkę kiedy ziemniaki są jeszcze ciepłe (aby nie stężał smalec). Jeśli zamierzamy podać zimną to zamiast boczku proponuję użyć oleju.
Brak komentarzy