Jajko po benedyktyńsku czyli jajko poszetowe. Jak zrobić?

Oto mój sposób.

Składniki:

  • jajko
  • ocet
  • sól
  • woda

Sposób wykonania:

  • Ugotować wodę w niskim naczyniu.
  • Dolać nieco octu spirytusowego (może być 10%)
  • Wsypać nieco soli.
  • Na dno gotującej się wody położyć krążek do którego wbijemy jajko.
  • Wbić jajo do foremki (może to być krążek, lub innego kształtu foremka)
  • Gotować jajo na małym ogniu.
  • Po wierzchu polewać  gotującą się wodą aż zetnie się białku z wierzchu.
  • Gotować w ten sposób ok 3-5 minut.
  • Wyjąć łyżką cedzakową na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar wody.
  • Wyjąć z foremki i wyłożyć na talerz.

Uwaga: można po wierzchu jaja posypać pieprzem lub ziołami.