Jajko po benedyktyńsku czyli jajko poszetowe. Jak zrobić?
Oto mój sposób.
Składniki:
- jajko
- ocet
- sól
- woda
Sposób wykonania:
- Ugotować wodę w niskim naczyniu.
- Dolać nieco octu spirytusowego (może być 10%)
- Wsypać nieco soli.
- Na dno gotującej się wody położyć krążek do którego wbijemy jajko.
- Wbić jajo do foremki (może to być krążek, lub innego kształtu foremka)
- Gotować jajo na małym ogniu.
- Po wierzchu polewać gotującą się wodą aż zetnie się białku z wierzchu.
- Gotować w ten sposób ok 3-5 minut.
- Wyjąć łyżką cedzakową na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar wody.
- Wyjąć z foremki i wyłożyć na talerz.
Uwaga: można po wierzchu jaja posypać pieprzem lub ziołami.
Brak komentarzy