Moja galaretka w świątecznej odsłonie.
Składniki: (na 20 małych galaretek)
4 udka z kurczaka
warzywa do rosołu: 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, cebula, liść pora.
Przyprawy: sól, pieprz natka pietruszki, koperek zielony.
dodatkowo 20 sztuk skorupek jaj oraz ok 2 łyżeczki żelatyny na 1/2 l. rosołu.
- Ugotować rosół z udek kurczaka z warzywami.
- Obrać mięso od kości i skóry.
- Czyste mięsko odłożyć na osobny talerzyk.
- Odlać ok. 1/2 l. rosołu z czego odlać połowę wsypać żelatynę.
- Zaczekać aż napęcznieje.
- Zagrzać aż się rozpuści.
- Wlać do pozostałego rosołu.
- Wymieszać.
- Doprawi do smaku solą i pieprzem.
- Na dno i boki skorupki wkładać kawałek marchewki, zielony koperek liść natki pietruszki oraz mięso.(Ja dodałam jeszcze zielony groszek)
- Zalać rosołem z żelatyną i wkładać w wytłoczkę po jajkach by galaretka zastygła w zimnym miejscu.
- Kiedy galaretka zastygnie obrać ze skorupki i wyłożyć na talerz.
A jak pozyskałas skorupki? Z surowych czy ugotowanych jaj?
Witam. Jajka zanurzyłam na chwilę w gorącej wodzie. (Podobno wystarczy temp. 65 st. by zabezpieczyć się przed zarażeniem salmonellą). Grubszą stronę jajka obstukuję i robię otwór.(taki jak zamieszczony przy przepisie.) Jajko wylewam do pojemnika.(Wykorzystam np: do usmażenia jajecznicy) Następnie przepłukuję w środku skorupkę. Odwracam do góry dnem i pozwalam jej obeschnąć. Następnie umieszczam w wytłoczce i napełniam. Wstawiam do lodówki by galaretka zastygła. Obieram pozostała część skorupki a galaretkę wykładam na talerz.