Moja galaretka w świątecznej odsłonie.

DSC_4217

Składniki: (na 20 małych galaretek)

4 udka z kurczaka

warzywa do rosołu: 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, cebula, liść pora.

DSC_4225

Przyprawy: sól, pieprz natka pietruszki, koperek zielony.

dodatkowo 20 sztuk skorupek jaj oraz ok 2 łyżeczki żelatyny na 1/2 l. rosołu.

Wykonanie:DSC_4216DSC_4214

  1. Ugotować rosół z udek kurczaka z warzywami.
  2. Obrać mięso od kości i skóry.
  3. Czyste mięsko odłożyć na osobny talerzyk.
  4. Odlać ok. 1/2 l. rosołu z czego odlać połowę  wsypać żelatynę.
  5. Zaczekać aż napęcznieje.
  6. Zagrzać aż się rozpuści.
  7. Wlać do pozostałego rosołu.
  8. Wymieszać.
  9. Doprawi do smaku solą i pieprzem.
  10. Na dno i boki skorupki wkładać kawałek marchewki, zielony koperek liść natki pietruszki oraz mięso.(Ja dodałam jeszcze zielony groszek)
  11. Zalać rosołem z żelatyną i wkładać w wytłoczkę po jajkach by galaretka zastygła w zimnym miejscu.
  12. Kiedy galaretka zastygnie obrać ze skorupki i wyłożyć na talerz.DSC_4218

 

 

DSC_1212