Czy wiecie, że groch zawiera znaczne ilości błonnika pokarmowego, który nie ulegając trawieniu w przewodzie pokarmowym, usprawnia pracę jelit. Groch odgrywa dużą rolę w zapobieganiu rakowi jelita grubego, pomaga w leczeniu raka piersi, trzustki, prostaty, płuc, czy białaczki. Groch posiada niski indeks glikemiczny, ponieważ gotowany powoli i stopniowo uwalnia glukozę, zatem to ważna informacja dla chorych na cukrzycę zwłaszcza typu B. Należy do roślin zasadotwórczych, jest więc doskonałym pokarmem odkwaszającym organizm.
Składniki na moją zupę grochową
- 40 g. łuskanego całego grochu
- ok. 500 g. wędzonki (wędzone, kości, żebra czy kurczak)
Warzywa: korzeń pietruszki, marchewka ,kawałek selera, liść pora, cebula.
- 1 duży ziemniak
Przyprawy: sól, majeranek, lubczyk, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy.
- 200 g. kiełbasy
- 1 łyżka smalcu.
- Przed gotowaniem namoczyć groch.
- Kiedy napęcznieje gotować z wędzonką.
- Kiedy groch będzie miękki wyjąć wędzonkę i obrać ją z mięsa.
- Kawałki mięsa wrzucić do zupy.
- Pokroić w kostkę ziemniak.
- Doprawić do smaku solą i przyprawami.
- Gotować na małym ogniu.
- W osobnym garnku ugotować w niewielkiej ilości wody warzywa. (Ja do wywaru warzywnego wykorzystałam również cienkie końcówki pietruszki).
- Po ugotowaniu wyjąć liść pora a pozostałe warzywa zmiksować i wlać do ugotowanego grochu.
- Doprawić do smaku solą i przyprawami.
- Przykryć pokrywką i chwilkę gotować by połączyły się smaki.
- Na patelni rozgrzać smalec i podsmażyć na złoty kolor posiekaną cebulę oraz kiełbasę.
- Wlać na talerz.
- Z wierzchu okrasić podsmażoną cebulą i kiełbasą.
Uwaga: Nie przecieram grochu.
Brak komentarzy