Czy wiecie, że groch zawiera znaczne ilości błonnika pokarmowego, który nie ulegając trawieniu w przewodzie pokarmowym, usprawnia pracę jelit. Groch odgrywa dużą rolę w zapobieganiu rakowi jelita grubego, pomaga w leczeniu raka piersi, trzustki, prostaty, płuc, czy białaczki.  Groch posiada niski indeks glikemiczny, ponieważ gotowany powoli i stopniowo uwalnia glukozę, zatem to ważna informacja dla chorych na cukrzycę zwłaszcza typu B. Należy do roślin zasadotwórczych, jest więc doskonałym pokarmem odkwaszającym organizm.

Składniki na moją zupę grochową

DSC_6181

 

 

 

 

 

 

 

  • 40 g. łuskanego całego grochu
  • ok. 500 g. wędzonki (wędzone, kości, żebra czy kurczak)

Warzywa: korzeń pietruszki, marchewka ,kawałek selera, liść  pora, cebula.

  • 1 duży ziemniak

Przyprawy: sól, majeranek, lubczyk, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy.

  • 200 g. kiełbasy
  • 1 łyżka smalcu.

Wykonanie:DSC_6201

 

 

 

 

 

 

  • Przed gotowaniem namoczyć groch.
  • Kiedy napęcznieje gotować z wędzonką.
  • Kiedy groch będzie miękki wyjąć wędzonkę i obrać ją z mięsa.
  • Kawałki mięsa wrzucić do zupy.
  • Pokroić w kostkę ziemniak.
  • Doprawić do smaku solą i przyprawami.
  • Gotować na małym ogniu.
  • W osobnym garnku ugotować w niewielkiej ilości wody warzywa. (Ja do wywaru warzywnego wykorzystałam również cienkie końcówki pietruszki). DSC_6181

 

 

 

 

 

 

  • Po ugotowaniu wyjąć liść pora a pozostałe warzywa zmiksować i wlać do ugotowanego grochu.
  • Doprawić do smaku solą i przyprawami.

DSC_6204

 

 

 

 

 

 

 

  • Przykryć pokrywką i chwilkę gotować by połączyły się smaki.
  • Na patelni rozgrzać smalec i podsmażyć na złoty kolor posiekaną cebulę oraz  kiełbasę.
  • Wlać na talerz.
  • Z wierzchu okrasić podsmażoną cebulą i kiełbasą.

Uwaga: Nie przecieram grochu.

DSC_6204