Z sernikiem na zimno jest mało pracy ale wykonanie wymaga czasu.

Składniki:

  • 1 litr sera mielonego (homogenizowanego)
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/4 litra mleka (lub wody by rozpuścić żelatynę)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 paczka biszkoptów
  • 1 galaretka cytrynowa (można zastąpić innym smakiem)
  • 1 galaretka poziomkowa ( można zastąpić innym smakiem)
  • Owoce świeże lub z puszki np: ananas , brzoskwinie ( Ja użyłam ananas z puszki, oraz świeże maliny)

Wykonanie:

  1. Żelatynę rozpuścić w mleku lub wodzie. (Wsypać żelatynę do garnuszka . Zalać zimnym mlekiem. Pozostawić na chwilę aż żelatyna napęcznieje. Podgrzać (nie gotować). Wymieszać aż się rozpuści.
  2. Ucierać ser z cukrem. (Dodawać partiami)
  3. Do utartego sera wlewać rozpuszczoną żelatynę i miksować.
  4. Na dno formy wyłożyć biszkopty.
  5. Na Biszkopty wylać masę serowa i włożyć do lodówki do zastygnięcia.
  6. Kiedy ser zastygnie na wierzchu wyłożyć owoce.
  7. Galaretkę cytrynowa przygotować jak w przepisie i zalać owoce.
  8. Wstawić do lodówki.
  9. Według przepisu przygotować galaretkę poziomkową.
  10. Na zastygniętą galaretkę cytrynową i owoce wylać przestudzoną galaretkę poziomkową.
  11. Odstawić aby galaretka stężała