Z sernikiem na zimno jest mało pracy ale wykonanie wymaga czasu.
- 1 litr sera mielonego (homogenizowanego)
- 2 łyżki żelatyny
- 1/4 litra mleka (lub wody by rozpuścić żelatynę)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 paczka biszkoptów
- 1 galaretka cytrynowa (można zastąpić innym smakiem)
- 1 galaretka poziomkowa ( można zastąpić innym smakiem)
- Owoce świeże lub z puszki np: ananas , brzoskwinie ( Ja użyłam ananas z puszki, oraz świeże maliny)
- Żelatynę rozpuścić w mleku lub wodzie. (Wsypać żelatynę do garnuszka . Zalać zimnym mlekiem. Pozostawić na chwilę aż żelatyna napęcznieje. Podgrzać (nie gotować). Wymieszać aż się rozpuści.
- Ucierać ser z cukrem. (Dodawać partiami)
- Do utartego sera wlewać rozpuszczoną żelatynę i miksować.
- Na dno formy wyłożyć biszkopty.
- Na Biszkopty wylać masę serowa i włożyć do lodówki do zastygnięcia.
- Kiedy ser zastygnie na wierzchu wyłożyć owoce.
- Galaretkę cytrynowa przygotować jak w przepisie i zalać owoce.
- Wstawić do lodówki.
- Według przepisu przygotować galaretkę poziomkową.
- Na zastygniętą galaretkę cytrynową i owoce wylać przestudzoną galaretkę poziomkową.
- Odstawić aby galaretka stężała
Ale pięknie wygląda! 🙂 Idealne ciacho na cieplejsze dni 🙂
🙂