Wszyscy lubimy lekkie desery a już szczególnie takie które nie wymagają zbyt dużego nakładu pracy oraz czasu w ich przygotowaniu.

Składniki:

DSC_3918

  • 1 pomarańcza
  • 2 jajka
  • 2-4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 kostki czekolady
  • owoce np: truskawki, maliny, jagody itp.(mogą być mrożonki)

Wykonanie:DSC_3914

  1. Żelatynę wsypać garnuszka i zalać 1/2 szklanki wody, aby napęczniała. Następnie podgrzać i nie dopuścić do wrzenia. Cały czas mieszać by się rozpuściła żelatyna.
  2. Pomarańczę przekroić na połowę. Wydrążyć środek. Pokroić i usunąć pestki.
  3. Jajka sparzyć gorącą wodą. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
  4. Do żółtek wsypać cukier i ubić do białości.
  5. Dodać pokrojoną pomarańczę oraz sok z cytryny.
  6. Kiedy żelatyna zacznie tężeć dodać ją do ubitych żółtek.
  7. Dokładnie wymieszać.
  8. Dodać pianę jako ostatnią i połączyć z pozostałymi składnikami.
  9. Nałożyć do szklaneczek , pucharków lub wykorzystać wydrążone połówki pomarańczy.
  10. Posypać wierzch potartą czekoladą. Przybrać owocami.
  11. Schłodzić.
  12. Można jeść i zachwycać się delikatnością owego deseru.

DSC_3912 DSC_3917