Wszyscy lubimy lekkie desery a już szczególnie takie które nie wymagają zbyt dużego nakładu pracy oraz czasu w ich przygotowaniu.
Składniki:
- 1 pomarańcza
- 2 jajka
- 2-4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- łyżka soku z cytryny
- 2 kostki czekolady
- owoce np: truskawki, maliny, jagody itp.(mogą być mrożonki)
- Żelatynę wsypać garnuszka i zalać 1/2 szklanki wody, aby napęczniała. Następnie podgrzać i nie dopuścić do wrzenia. Cały czas mieszać by się rozpuściła żelatyna.
- Pomarańczę przekroić na połowę. Wydrążyć środek. Pokroić i usunąć pestki.
- Jajka sparzyć gorącą wodą. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
- Do żółtek wsypać cukier i ubić do białości.
- Dodać pokrojoną pomarańczę oraz sok z cytryny.
- Kiedy żelatyna zacznie tężeć dodać ją do ubitych żółtek.
- Dokładnie wymieszać.
- Dodać pianę jako ostatnią i połączyć z pozostałymi składnikami.
- Nałożyć do szklaneczek , pucharków lub wykorzystać wydrążone połówki pomarańczy.
- Posypać wierzch potartą czekoladą. Przybrać owocami.
- Schłodzić.
- Można jeść i zachwycać się delikatnością owego deseru.
Brak komentarzy