Tanio, szybko i smacznie. Polecam szybkie danie jakim jest cukinia nadziewana kiełbaską. Możemy podać ją na obiad z ziemniakami czy też na kolacje z pieczywem. Polecam.

Składniki: (na 3 porcje)

  • 3 cukinie
  • 1 duża cebula
  • 1 por (biała część)
  • 3 szt. cienkiej kiełbaski (może być surowa)
  • 1 papryka ( ja dodałam o pomarańczowym kolorze)

Przyprawy: sól, zioła prowansalskie, pieprz, szczypiorek do dekoracji.

Wykonanie:

  • Cukinie umyć.
  • Wydrążyć środki i odłożyć je na bok.
  • W wolne miejsce włożyć kiełbaski.
  • Cebulę obrać i posiekać.
  • Por przekroić wzdłuż umyć i pokroić w półksiężyce.
  • Na patelni rozgrzać łyżkę smalcu.
  • Dodać wydrążone środki cukinii, posiekaną cebulę, pokrojony por i paprykę.
  • Nieco poddusić i włożyć cukinię.
  • Przykryć i dusić do miękkości.

Uwaga: Można po wierzchu polać keczupem. Udekorować szczypiorkiem.