Smaczne ciasto do popołudniowej kawki. Polecam

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki
  • o,5 szklanki  kwaśnej śmietany
  • 3 żółtka
  • o,5 szklanki oleju

Pozostałe składniki:

  • ok.500 g. rabarbaru (skorzystałam z zamrożonego rabarbaru).

Wykonanie:

  1. Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto.
  2. Z 3 białek ubić piane dosypując  0,5 szklanki cukru.
  3.  Na dno blachy rozłożyć  3/4  ciasta.
  4. Na ciasto pokrojony i oczyszczony rabarbar ( można zastąpić np: agrestem).
  5. Na rabarbar wyłożyć bezę .
  6. Po wierzchu pokruszyć pozostałą cześć ciasta.

Piec ok. 45 minut w temp 170-180 st. C.