Nieskomplikowany przepis na smaczne ciasto a przy tym niedrogie.

 

Pierwsza warstwa– spód ciasta:

  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanejDSC_1382
  • kilka kropel olejku cytrynowego
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru

Wykonanie: Żółtka za pomocą miksera utrzeć z cukrem na puch. Dodać kilka kropel olejku cytrynowego oraz olej i nadal ucierać.Ubić na sztywno pianę z białek. Dodać mąki, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wylać na formę.

Druga warstwaDSC_1387

  • 200 g sera białego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko

Wykonanie: Ser rozetrzeć blenderem dodając cukier i jajko. Kiedy ser nabierze puszystości łyżką delikatnie nakładać go na całą powierzchnię ciasta (nie wylewać!)

Trzecia warstwa

  • Ok. 1/2 kg. obranych ze skórki i pokrojonych na niewielkie kawałki jabłka.
  • czekoladowa posypka

Wykonanie: Jabłkami posypać równomiernie całą górę ciasta. (Jabłka po górze dodatkowo posypałam czekoladową posypką lecz nie jest to konieczne. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem)

Tak przygotowane ciasto należy włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 45 minut w temp ok 190 st. Po upieczeniu wyjąć. Odstawić do wystygnięcia. Można też zjeść zaraz po upieczeniu jeszcze gorące.DSC_1432