Postanowiłam upiec małe babeczki na tak zwany “ząb”. Babeczki są smaczne. Pokusić się na nie mogą nawet ci którzy dbają o “linię” czy chorzy na cukrzycę. Oczywiście wtedy należy użyć dżemu dla diabetyków (bez cukru a czekolada gorzka 75%). Z podanego przepisu wyszło mi 15 babeczek.

Składniki:

  • 3 łyżki stewii
  • 3 jajka
  • 250 g. mąki
  • 80 g. masła ( lub margaryny)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 14 łyżek mleka
  • 1/2 słoika dżemu ( użyłam truskawkowego)
  • 200 g. czekolady
  • 10 sztuk orzecha włoskiego

Wykonanie:DSC_0257


Wbić do naczynia 3 jajka, dodać masło, stewię i dokładnie ubić.

Kiedy masa będzie pulchna wsypać mąkę, proszek do pieczenia i wlać mleko.

Dokładnie wymieszać.

Do małych foremek na muffinki nałożyć po jednej łyżce ciasta.

Na wierzch ciasta nałożyć po łyżeczce dżemu, połówce orzecha i kawałek czekolady.

Można dodatkowo posypać posiekanymi orzechami.

Włożyć do pieca na ok 30 minut (sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło). Temperatura pieczenia ok. 190-200 st.