Jeśli chcemy coś na szybko upiec proponuję babeczki z masą kajmakową. Przepis nie wymaga wielkich zdolności lecz nieco cierpliwości by wykleić foremki. Nie muszą być idealnie wyklejone i tak będą smaczne.
Składniki: (mnie wyszło 12 babeczek)
- 1 puszka masy kajmakowej
- 1,5 szklanki mąki
- 125 g. margaryny
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
Do dekoracji: garść orzechów włoskich i 1-2 łyżki konfitury wiśniowej.
- Upiec na złoty kolor.(temp ok. 190 st. 30 minut)
- Kiedy babeczki nieco przestygną napełnić masą kajmakową.
- Na wierzchu każdej dla dekoracji położyć kawałek orzecha włoskiego i nieco wiśniowej konfitury lub dżemu.
Brak komentarzy