Jeśli chcemy coś na szybko upiec proponuję babeczki z masą kajmakową. Przepis nie wymaga wielkich zdolności lecz nieco cierpliwości by wykleić foremki. Nie muszą być idealnie wyklejone i tak będą smaczne.

Składniki: (mnie wyszło 12 babeczek)

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 1,5 szklanki mąki
  • 125 g. margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany

Do dekoracji: garść orzechów włoskich i 1-2 łyżki konfitury wiśniowej.

Wykonanie:

 

 

 

 

 

 

  • Wszystkie składniki zagnieść.
  • Wykleić foremki do babeczek.

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Upiec na złoty kolor.(temp ok. 190 st. 30 minut)
  • Kiedy babeczki nieco przestygną napełnić masą kajmakową.
  • Na wierzchu każdej dla dekoracji położyć kawałek orzecha włoskiego i nieco wiśniowej konfitury lub dżemu.