Oczywiście nie wymyśliłam nic nowego ale jeśli nie macie innego pomysłu to może zasmażana marchewka, ziemniaki i jajko sadzone. Na taki obiad może pozwolić sobie każdy. Cały obiad kosztował mnie ok. 3 zł. ( dwie porcje). Poza produktami na zrobienie marchewki zużyłam 1 kg ziemniaków i 2 jajka.
Myślę, że ziemniaki ugotować i usmażyć jajko każdy umie.
Składniki:
- 1/2 kg marchewki
- 1 łyżka masła (można zastąpić olejem)
- 1/2 dużej łyżki mąki
- Przyprawy:
- sól,
- papryka słodka,
- pieprz biały
Obrać i umyć marchewkę. Pokroić w zapałkę. Włożyć do garnka i zalać wodą. Czas gotowania ok. 15 minut.
Ugotować al dente. Odcedzić wodę do garnka i zachować.
Na patelnie wlać łyżkę oleju i wsypać mąkę. Zrobić delikatna jasną zasmażkę. Rozcieńczyć ją niewielką ilością wody która pozostała po ugotowaniu marchewki.
Postawić na ogniu. Dosypać słodkiej papryki, nieco soli i białego pieprzu. Delikatnie wymieszać.
Uwaga!
Wodę w której gotowały się ziemniaki czy marchew odcedzić i ugotować na niej zupę np: jarzynową. W żadnym razie nie wylewać. Wywary z warzyw posiadają składniki mineralne i witaminy.
Wow! Przyjemnie natykać się na poszukiwaną wiedzę w polskiej blogosferze! 🙂 I naturalnie zapraszam do mnie! 😉