Kiedy nie jesteśmy w posiadaniu piekarnika możemy zapiekankę zrobić na patelni czy w garnku. Proste smaczne danie na obiad czy kolację.

Składniki:

  • ok. 500 g. ziemniaków
  • 200 g. kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka smalcu lub innego tłuszczu

Przyprawy: pieprz ,sól, natka pietruszki.

 

Wykonanie:

DSC_6053

 

 

 

 

 

 

 

  • Marchewkę i ziemniaki obrać i umyć.
  • Obraną cebulę pokroić w krążki.
  • Poszatkować na plastry marchewkę i ziemniaki.

DSC_6056

  • Wędlinę pokroić w plastry.
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić posiekaną cebulę wraz z pokrojoną wędliną.
  • Lekko podsmażyć.
  • Następnie dołożyć plastry ziemniaków i marchewki.
  • Przykryć pokrywką i dusić. (W razie potrzeby podlać odrobiną wody by zapiekanka się nie przypaliła).
  • Od czasu do czasu przemieszać.
  • Kiedy ziemniaki będą już miękkie doprawić do smaku solą i przyprawami.

DSC_6059

 

 

 

 

 

 

 

  • Na talerzu posypać natką pietruszki.