Ostatnio spędzam gorące letnie dni na wsi toteż staram się do naszego menu wprowadzić jak najwięcej ziół. Koło mojego domu rośnie ich wiele i nie muszę się specjalnie wysilać by je znaleźć. Poza tym nie muszę za nie płacić. Zanim wrócę do miasta nazbieram i wysuszę. Jeśli macie takie możliwości to zachęcam do używania świeżych ziół w kuchni. Każda potrawa zyska na smaku  a przy tym  i trochę zdrowia na talerzu.

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • zioła świeże ( ja dodałam pokrzywę, podagrycznik, bluszczyk kurdybanek, krwawnik, babkę lancetowata)

Przyprawy: sól, pieprz.

Wykonanie:

  1. Z udek kurczaka usunęłam kości.
  2. Rozłożyłam na desce tak by skórka była pod spodem i lekko przez folię rozklepałam.
  3. Zioła które nazbierałam umyłam i i drobno posiekałam.
  4. Włożyłam je do miseczki.
  5. Dolałam oliwy.
  6. Posypałam pieprzem i solą.
  7. Starannie wymieszałam.
  8. Tak przygotowane zioła wyłożyłam na płatach mięsa z jednej strony.
  9. Ostrożnie przeniosłam je na rozgrzaną patelnię.
  10. Przykryłam pokrywką i smażyłam na małym ogniu.
  11. Na mały talerzyk wybiłam jajko.
  12. Dołożyłam kwaśnej śmietany.
  13. Posoliłam i posypałam pieprzem.
  14. Roztrzepałam jajko ze śmietaną.
  15. Polałam z wierzchu zioła.
  16. Ponownie przykryłam pokrywką i dusiłam na małym ogniu.

Podałam z ziemniakami które również posypałam posiekanymi ziołami.

Ciekawostki:  

Czy wiecie że… Podagrycznik ma silne właściwości oczyszczające, usuwa z organizmu zbędne produkty przemiany materii, działa odtruwająco. Wpływa również oczyszczająco na wątrobę, dlatego jest polecany do stosowania w czasie terapii oczyszczających, dla osób odchudzających się oraz osób, które stale przyjmują leki syntetyczne, jako środek wspomagający i odtruwający.