Ostatnio spędzam gorące letnie dni na wsi toteż staram się do naszego menu wprowadzić jak najwięcej ziół. Koło mojego domu rośnie ich wiele i nie muszę się specjalnie wysilać by je znaleźć. Poza tym nie muszę za nie płacić. Zanim wrócę do miasta nazbieram i wysuszę. Jeśli macie takie możliwości to zachęcam do używania świeżych ziół w kuchni. Każda potrawa zyska na smaku a przy tym i trochę zdrowia na talerzu.
- 2 udka z kurczaka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju
- zioła świeże ( ja dodałam pokrzywę, podagrycznik, bluszczyk kurdybanek, krwawnik, babkę lancetowata)
Wykonanie:
- Z udek kurczaka usunęłam kości.
- Rozłożyłam na desce tak by skórka była pod spodem i lekko przez folię rozklepałam.
- Zioła które nazbierałam umyłam i i drobno posiekałam.
- Włożyłam je do miseczki.
- Dolałam oliwy.
- Posypałam pieprzem i solą.
- Starannie wymieszałam.
- Tak przygotowane zioła wyłożyłam na płatach mięsa z jednej strony.
- Ostrożnie przeniosłam je na rozgrzaną patelnię.
- Przykryłam pokrywką i smażyłam na małym ogniu.
- Na mały talerzyk wybiłam jajko.
- Dołożyłam kwaśnej śmietany.
- Posoliłam i posypałam pieprzem.
- Roztrzepałam jajko ze śmietaną.
- Polałam z wierzchu zioła.
- Ponownie przykryłam pokrywką i dusiłam na małym ogniu.
Podałam z ziemniakami które również posypałam posiekanymi ziołami.
Czy wiecie że… Podagrycznik ma silne właściwości oczyszczające, usuwa z organizmu zbędne produkty przemiany materii, działa odtruwająco. Wpływa również oczyszczająco na wątrobę, dlatego jest polecany do stosowania w czasie terapii oczyszczających, dla osób odchudzających się oraz osób, które stale przyjmują leki syntetyczne, jako środek wspomagający i odtruwający.
Muszę spróbować tego przepisu, bo takiego kurczaka jeszcze nie jadłam.
Polecam. Mam nadzieję, że będzie smakował.
Wczoraj wpadłam na ten przepis i usmażyłam takiego kurczaka. Jest przepyszny! Polecam wszystkim.
Bardzo się cieszę, że smakował 🙂