Składniki:
- 10 g. drożdży
- 1 szklanka maślanki
- 1 łyżka cukru
- 5 łyżek mąki
Wykonanie:
Drożdże rozmieszać z maślanką.
Dodać mąkę i cukier.
Wymieszać.
Ciasto ma być nieco rzadsze niż gęsta śmietana lecz nie za rzadkie.
Odstawić na kilka minut (ok.10)
Po tym czasie rozgrzać patelnię.
Posmarować patelnię olejem i łyżką kłaść małe placuszki.
Piec z dwóch stron.
Upieczone wyłożyć na talerzyki i podać gorące.
Ja podałam z twarogiem, miodem i z dodatkiem owocu kiwi. Równie smaczne są z bitą śmietaną, czekoladą, dżemem czy posypane cukrem pudrem.
Uwaga: Mnie z w/w porcji wyszło 15 małych racuszków.
Brak komentarzy