Składniki:

  • 10 g. drożdży
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżka cukru
  • 5 łyżek mąki

 

DSC_4128

Wykonanie:

Drożdże rozmieszać z maślanką.

Dodać mąkę i cukier.

Wymieszać.

Ciasto ma być nieco rzadsze niż gęsta śmietana lecz nie za rzadkie.

Odstawić na kilka minut (ok.10)

Po tym czasie rozgrzać patelnię.

Posmarować patelnię olejem i łyżką kłaść małe placuszki.

Piec z dwóch stron.

Upieczone wyłożyć na talerzyki i podać gorące.

DSC_4128

 

 

 

 

 

 

 

Ja podałam z twarogiem, miodem i z dodatkiem owocu kiwi. Równie smaczne są z bitą śmietaną, czekoladą, dżemem czy posypane cukrem pudrem.

Uwaga: Mnie z w/w porcji wyszło 15 małych racuszków.