Zostało mi trochę ziemniaków z poprzedniego dnia . Chwilę pomyslałam i postanowiłam ze zrobię placki selerowo -ziemniaczane. Co potrzebowałam.?

Składniki.

  • ok 4 ugotowane ziemniaki średniej wielkości ( które zostały z poprzedniego dnia)
  • 1/2 dużego  selera
  • 2 białka  które mi zostały (do zupy cytrynowej zużyłam 2 żółtka)
  • 1 łyżka mąki
  • smalec do smażenia

Przyprawy: sół ,pieprz, suszony koperek,

Wykonanie:

  1. Ziemniaki  zgniotłam w prasce do ziemniaków.
  2. Seler obrałam mi starłam na tarce o dużych oczkach.
  3. Dodałam  białko i mąkę.
  4. Do smaku posoliłam i posypałam pieprzem.
  5. Wszytko wymieszałam.
  6. Formowałam nieduże placuszki i kładłam na rozgrzany tłuszcz.
  7. Usmażyłam z dwóch stron i wyłożyłam na talerz.

 

Można podać z kleksem śmietany

Smaczne są  również z podsmażoną wędliną ( w moim wypadku jest to wędlina z porem)

 

Dla urozmaicenia może też być sałatka z pomidorów .