Zostało mi trochę ziemniaków z poprzedniego dnia . Chwilę pomyslałam i postanowiłam ze zrobię placki selerowo -ziemniaczane. Co potrzebowałam.?
Składniki.
- ok 4 ugotowane ziemniaki średniej wielkości ( które zostały z poprzedniego dnia)
- 1/2 dużego selera
- 2 białka które mi zostały (do zupy cytrynowej zużyłam 2 żółtka)
- 1 łyżka mąki
- smalec do smażenia
Przyprawy: sół ,pieprz, suszony koperek,
Wykonanie:
- Ziemniaki zgniotłam w prasce do ziemniaków.
- Seler obrałam mi starłam na tarce o dużych oczkach.
- Dodałam białko i mąkę.
- Do smaku posoliłam i posypałam pieprzem.
- Wszytko wymieszałam.
- Formowałam nieduże placuszki i kładłam na rozgrzany tłuszcz.
- Usmażyłam z dwóch stron i wyłożyłam na talerz.
Można podać z kleksem śmietany
Smaczne są również z podsmażoną wędliną ( w moim wypadku jest to wędlina z porem)
Dla urozmaicenia może też być sałatka z pomidorów .
Nigdy nie jadłam takich placków.