Zostało mi ok 0,5 kg ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia więc postanowiłam zrobić kopytka. Co prawda podałam je z pieczenią wieprzową i z sosem który też mi został lecz wystarczy ugotowane kopytka polać roztopionym masłem z lekko podsmażoną na nim bułką tartą. Jeśli ktoś lubi może posypać cukrem. Można też podać z podsmażoną cebulą na boczku czy słoninie. Możliwości jest wiele a danie smaczne i proste.
Składniki: (z podanych składników wyszło mi 19 szt. kopytek)
- ok. 500 g. ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- ok.6 łyżek mąki pszennej
- sól
Wykonanie:
- Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do miski.
- Wbić całe jajko.
- Dosypać ok 5 łyżek mąki.
- Wyrobić ciasto. (Jeśli będzie za rzadkie dosypać mąkę).
- Stolnicę poprószyć mąką.
- Ciasto podzielić na dwie części i uformować wałki.
- Ukośnie pokroić.
- Wrzucać na osoloną wrzącą wodę.
- Kiedy wypłyną na wierzch gotować jeszcze kilka minut (Jednak nie za długo bo się rozgotują. Myślę, że ok. 10 minut wystarczy. Czas gotowania zależy od grubości kopytek. Im grubsze tym dłużej należy je gotować) na małym ogniu.
Brak komentarzy